Понеделник, 26 Юни 2023
            
Светски Свищов

Стопанска академия „Д. А. Ценов” дипломира бакалаврите си, отличник на Випуск 2022 е рокаджията Тома

  27.03.2023 14:40
Стопанска академия „Д. А. Ценов” дипломира бакалаврите си, отличник на Випуск 2022 е рокаджията Тома

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, придобили ОКС „бакалавър” след положен държавен изпит през юни 2022 г., получиха своите дипломи на тържествена церемония. Облечени с академични тоги и барети, те посрещнаха с аплодисменти в аулата ректорът на Свищовското висше училище – проф. д-р Марияна Божинова и придружаващите я декани на четирите факултета.

„Випуск 2022 е специален с това, че Вие завършихте ОКС „бакалавър” в годината, когато Свищовското висше училище отбеляза 110 г. от завещанието на видния ни дарител Димитър Апостолов Ценов”, подчерта в приветствието си към дипломантите проф. Божинова. Тя ги увери, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката и управлението както в страната, така и в чужбина. Като пример ректорът посочи плеяда възпитаници, от вече над 155-хилядното семейство на Стопанската академия, които са заемали и заемат високи ръководни постове, сред които вицепрезидент, министри, кметове, генерални директори на водещи компании.

„Нашата диплома има висока стойност и отдавна е международно призната, но аз Ви призовавам да останете в България и тук да намерите своята професионална реализация, защото страната ни има нужда от млади и образовани хора като Вас!”, каза проф. Божинова. Тя пожела на дипломантите да бъдат здрави, щастливи и благословени, да вярват в себе си, да имат кураж да следват мечтите си, да бъдат предприемчиви, да бъдат достойни и горди възпитаници на едно от най-старите и елитни висши училища в България – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

По традиция, на церемонията бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

Ритуала по полагане на клетвата изпълни деканът на факултет „Финанси” – проф. д-р Андрей Захариев, а дипломантите от Випуск 2022 тържествено обещаха да пазят името на Стопанска академия „Д. А. Ценов”; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета”.

Ректорът връчи дипломите на първенците на випуска. С пълно отличие (среден успех от следването 6.00 и оценка от държавен изпит 6.00) се дипломираха известният рок изпълнител Тома Здравков, спец. „Икономика на туризма” и Нелина Стоименова, спец. „Счетоводство и контрол”. Пръв своята диплома получи Тома Здравков, като в обръщението си към своите колеги им пожела здраве и успешна реализация, а към академичните преподаватели изказа огромна благодарност за всичко, което дават на свищовските студенти. Сред отличниците бе и съпругата на Тома – Виктория Здравкова, завършила също спец. „Икономика на туризма”.

С отличен успех (над 5.50) се дипломираха общо 56 бакалаври. Поздравителни слова към дипломантите отправиха и деканите на четирите факултета, които връчиха дипломите на абсолвентите от съответните специалности – доц. д-р Светослав Илийчовски („Производствен и търговски бизнес”), проф. д-р Маргарита Богданова („Мениджмънт и маркетинг”), проф. д-р Андрей Захариев („Финанси”), проф. д-р Атанас Атанасов („Стопанска отчетност”). Дипломите на абсолвентите от спец. „Застраховане и социално дело” връчи зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов.

Церемонията по дипломиране на придобилите ОКС „бакалавър” от Випуск 2022 завърши с тържествена обща снимка пред сградата на ректората и традиционното ритуално хвърляне на баретите.


Ключови думи
Тома Здравков Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати