Сряда, 08 Мар 2023
            
Други Свищов

Научна лаборатория на името на първия български финансов министър Григор Начович бе открита в Свищовската академия

  07.12.2022 16:37
Научна лаборатория на името на първия български финансов министър Григор Начович бе открита в Свищовската академия

Научна лаборатория на името на свищовеца и първи български финансов министър Григор Начович бе открита в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Лабораторията е създадена чрез дарения от физически и юридически лица и е нова аудитория за Свищовското висше училище под №19 (ет. 2, Факултетски корпус). Тя ще бъде с профил приложни изследвания по публични финанси.

На официалното откриване на новата придобивка, което се състоя след тържеството за Студентския празник, присъстваха ректорът проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректори, декани, ръководители на катедри, преподаватели, докторанти и студенти. Сред гостите бяха също д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет - Свищов” и Йонка Ченкова – директор на банков клон в Свищов. С „Добре дошли” присъстващите приветства деканът на факултет „Финанси” проф. д-р Андрей Захариев и заедно с председателя на Общинския съвет изпълниха ритуала по прерязване на трикольорната лента. Минути преди откриването на новата научна лаборатория д-р Кирилов връчи специалната стипендия, учредена от Общински съвет – Свищов през 2005 г., носеща името на първия български финансов министър Григор Начович, която се присъжда ежегодно на студент, завършил 3-ти курс с най-висок успех сред обучаваните в спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”.

Новата лаборатория е оборудвана с най-висок клас 65-инчов интерактивен дисплей (LYRA TT-6521Q) с резолюция 4К, проектор, седем компютърни конфигурации, бяла дъска и 12 учебни места за студенти от специализиращ курс на обучение. Общата стойност на техническото оборудване е 15 хил. лв., а заедно с ремонта на залата и обзавеждането достига 20 хил. лв. Допълнително за студентите са на разположение над 100 тома учебна и научна литература, предоставена от личните фондове на преподаватели от катедра „Финанси и кредит”.

В словото си при откриването на лабораторията проф. Захариев изказа благодарност към ректора проф. д-р Марияна Божинова за академичното съгласуване и подкрепата при реализиране на инициативата по изграждане на научния център, за работата по структурното окабеляване и изграждане на информационната мрежа от страна на Академичния компютърен център и за положения труд от служителите на отдел „Ремонт и поддръжка” за работата по интериора. Вниманието бе насочено и към спомоществователите, направили възможна новата аудитория на Свищовската академия. „За да стане факт новата придобивка своя принос дадоха множество дарители”, сподели проф. Захариев и от името на преподавателите и студентите от финансовите катедра и специалност изказа благодарност за даренията, съдействието и подкрепата на: фирма „Евростилл” ЕООД, с управител Страшимир Данчев; за съдействието от Йонка Ченкова при оборудване на залата; за ресурсното осигуряване от фондация „Проф. д-р Минко Русенов”.

Присъстващите на официалното откриване имаха възможност да разгледат новата научна лаборатория, която ще бъде използвана от студентите за приложни изследвания по публични финанси.


Ключови думи
Григор Начович Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати