Вторник, 07 Фев 2023
            
Общество Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ отбеляза 86 г. от своето основаване

  08.11.2022 15:20
Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ отбеляза 86 г. от своето основаване

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ отбеляза тържествено 86 години от своето създаване. Свищовската висше училище е основано на 8 ноември 1936 г. с указ на Цар Борис III, който го открива лично на проведена церемония в гр. Свищов. Стопанската академия, която е едно от най-старите висши училища у нас, започва своята дейност в резултат на щедро дарение, направено на 1 септември 1912 г. от крупния следосвобожденски търговец и предприемач Димитър Апостолов Ценов. В своето завещание той дарява на българската държава над 5 милиона златни лева за създаването на висше търговско училище в родния му град, което да функционира по образец на тогавашните германски висши училища. По изключително консервативни оценки днешната стойност на направеното дарение се равнява на минимум 250 млн. лв.

Патронният празник на СА „Д. А. Ценов“ традиционно бе отбелязан с тържествена церемония, проведена пред сградата на Ректората. Тя бе открита с изпълнение на военен духов оркестър, а пред паметника на Димитър Ценов академичната общност и гостите на празника посрещнаха ректора на Свищовската академия – проф. д-р Марияна Божинова, заместник-ректорите, председателя и зам.-председателя на Общото събрание на висшето училище, деканите и председателя на Студентския съвет. Сред гостите на церемония бяха още гл. ас. д-р Станислава Стоянова – зам.-кмет на Община Свищов, г-н Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов, г-жа Донг Хи Мин Хонг - представител на посолството на СР Виетнам, директори на средни училища и финансови институции. Слово за Дарителя, произнесе доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор по "Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение" на Свищовското висше училище, който припомни забележителния житейски път на Димитър Ценов като предприемач и търговец. В речта си той изтъкна и онова, с което именитият свищовец завинаги влиза в историята на България, а именно с ролята му на филантроп, желаещ развитието на българското общество. „Димитър Ценов е един бизнесмен, отличавал се с трудолюбие, честност и почтеност. Един мечтател, направил всичко по силите си, за да може неговата мечта да направи нещо за своя роден град  и за българина да се осъществи“, заяви доц. Ерусалимов.

Поздравителен адрес към академичната общност от името на кмета на Община Свищов – г-н Генчо Генчев отправи и заместник-кметът – гл. ас. д-р Станислава Стоянова. „Нашата Алма-матер е нашата гордост, но и нашата надежда за бъдещето. Днес когато отброяваме поредната година в летописа на академията трябва да отдадем заслуженото уважение към Дарителя, но и към  огромния преподавателски екип, който пред годините е дал началния тласък и е поддържал пламъка на родолюбието“, подчерта тя в своето слово. 

В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Дарителя поднесоха ректорът на СА „Д. А. Ценов“, представителите на академичното ръководство, председателството на студентския съвет, ръководството на Община Свищов, партньорските организации, преподаватели, служители и граждани на Свищов. Тържеството продължи с шествие-поклонение до гроба на Дарителя. Празничната процесията премина по обичайния си маршрут от сградата на Ректората през площад „Алеко”, градската градина, Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ и завърши в двора на манастира „Св. Св. Петър и Павел“. Там пред мястото на вечния покой на Димитър Ценов бе отслужена панихида и заупокойна молитва. След това академичното ръководство и гостите на академичния празник почетоха паметта на Дарителя с поднасяне на цветя.


Ключови думи
Стопанска академия основаване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати