Петък, 30 Дек 2022
            
Други Свищов

В Свищов бе проведена конференция от мрежата ESD, посветена на 70-та годишнина на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“

  30.09.2022 11:25
В Свищов бе проведена конференция от мрежата ESD, посветена на 70-та годишнина на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“

На 28-29 септември 2022 факултет „Финанси“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ бе домакин на 87-та международна научна конференция по икономическо и социално развитие от мрежата ESD. Конференцията бе посветена на 70-та годишнина на първата българска катедра по финансови науки - катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“. Темата на форума бе „Икономика, управление, финанси и банково дело“ и в него участваха 73 учени, представляващи 26 научни образователни институции от 4 континента и 11 държави - Албания, Армения, България, Канада, Хърватия, Унгария, Йордания, Молдова, Словакия, Южна Африка и САЩ. Конференцията се проведе присъствено и онлайн в среда BigBlueButton.

Научният форум бе открит на 28 септември от проф. д-р Мариян Цингула – председател на научния комитет на конференцията. В изказването си хърватския професор подчерта, че от стартирането на веригата конференции ESD от сборниците с доклади са успешно индексирани в Web of Science 30% от сборниците, а в EconLit на американската икономическа асоциация над 70%, включително и от 2022 год. Поздравителен адрес към присъстващите от името на ректора на Свищовската академия бе отправен от зам.-ректора по „Учебна дейност и акредитация“ на СА „Д. А. Ценов“ - доц. д-р Искра Пантелеева. Заместник-ректорът по "Научноизследователска дейност и развитие на кадрите" на Стопанската академия - доц. д-р Любомир Иванов поздрави участниците в конференцията и пожела на нея да бъдат формирани нови мрежи за научно партньорство.

Бяха представени поздравителни адреси от проф. д-р Митко Димитров, главен редактор на индексираното в Scopus научно списание „Икономически изследвания“, издавано от Института за икономически изследвания при БАН и доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международното сътрудничество на УНСС. Чрез видеоконферентна връзка поздравления към форума направи проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България.

Ръководителят на честващата своята 70-та годишнина финансова катедра проф. д-р Стоян Проданов се включи онлайн с приветствие от борда на плаващата по река Дунав римска лусория „Danuvina Alacris“ (Живият Дунав). В знак на благодарност за предоставеното домакинство на форума проф. д-р Андрей Захариев удостои проф. Мариян Цингула с почетния плакет „70 ANNISS” на финансовата катедра.

Модератори на двата работни дни на конференцията бяха деканите проф. Андрей Захариев и проф. Маргарита Богданова. Материалите от конференцията са публикувани в онлайн сборник с пълнотекстови доклади, който има обем 417 стр. и сборник с абстракти на доклади от 64 стр. 

Третият и финален ден от конференцията е с фокус върху социална програма с посещение на античния град Нове и други туристически забележителности в Свищов.


Ключови думи
Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати