Сряда, 08 Мар 2023
            
Други Свищов

С тържествена церемония и награди за изявени студенти Свищовската академия отбеляза 8 декември

  07.12.2022 09:57
С тържествена церемония и награди за изявени студенти Свищовската академия отбеляза 8 декември

С тържествена церемония и признания за успехите на свищовските студенти, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе отбелязан празникът на българските студенти – 8 декември. В аулата на Висшето училище академичната общност посрещна ректора и придружаващите го д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет - Свищов, Стелла Хаджиева – председател на Студентския съвет, заместник-ректорите; председателя и зам.-председателя на Общото събрание, декани на факултети. Сред гостите на церемонията бяха Иван Иванов – управител на Ви Ай Джи Сървисис България и възпитаниците на СА „Д. А. Ценов” Детелина Димова – управител на „Мусала иншурънс брокер”, Ваня Дамянова – управител на „Мусала иншурънс брокер” и Валери Кунов – финансов директор на „Мусала иншурънс брокер”.

С приветствие към свищовските студенти и към академичната общност тържествената церемония откри ректорът проф. д-р Марияна Божинова. По думите й, денят на българските студенти вече повече от столетие е празник на академичното вдъхновение, на младостта и дързостта, но и на мъдростта и зрелостта. Той е празник на устремените към познанието млади хора, които с приповдигнато настроение припяват „VIVAT ACADEMIA”, въпреки тревогите на деня, въпреки социалните, политическите и икономическите проблеми на времето. Това е празник, който носи опиянение и радост не само на настоящите студенти, но и на всеки човек, преминал през студентската скамейка и аудиториите. В обръщението си към свищовските студенти проф. Божинова заяви: „8-ми декември препотвърждава непреходността на университетската идея във времето, импулсира стремежа към познание и духовно общуване, окрилява мечтите към широки хоризонти. Десетилетия нашата Алма Матер инвестира в своите възпитаници знания, генерира интелектуални умения, креативно мислене, творчески дух, зарежда ги с духа на позитивизма, предава им собствената си вяра в успеха на всяка инвестиция в образованието, окрилява стремежа им към бъдещето! Бъдете достойна част от нейната надежда за Вас. С порива на младежката си дързост, който ще я превърне в зряла компетентност, работете всеотдайно, за да сте достойни възпитаници и продължители на академичната кауза. Посрещайте и побеждавайте изпитанията на делника и се наслаждавайте на радостта на празника!”

Приветствия към свищовските студенти и към академичната общност поднесоха също председателят на Студентския съвет и гости на тържествената церемония.

Основен акцент в честването на студентския празник по традиция в Свищовската академия е обявяването на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, активна студентска дейност и високи спортни постижения. Председателят на Общинския съвет връчи наградата на името на Григор Начович (първият български министър на финансите след Освобождението), която се присъжда ежегодно на студент от Стопанската академия, завършил с отличие 3 курс. Носител на тазгодишната награда е Благовеста Бъчварова, спец. „Стопански и финансов контрол”, със среден успех от следването до момента Отличен 5,88.

Ректорът връчи наградата за студент от четвърти курс в ОКС „бакалавър”, редовна форма на обучение, постигнал най-висок успех по време на своето следване. Наградата получи Николета Иванова, спец. „Счетоводство и контрол”, със среден успех от следването до момента Отличен 5,94. Четвъртокурсниците в редовна форма на обучение – Теодора Димитрова и Росица Величкова от спец. „Бизнес статистика и анализи”, със среден успех от следването до момента съответно Отличен 5,91 и Отличен 5,84, бяха отличени с награди, които им връчи зам.-ректорът доц. д-р Любомир Иванов, за постигнат отличен успех по време на своето следване. Със същата награда зам.-ректорът доц. д-р Искра Пантелеева, отличи Никол Нанева от 4 курс, спец. „Индустриален бизнес и предприемачество” със среден успех от следването до момента Отличен 5,81. Награди за постигнат отличен успех по време на следването зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов връчи на Ива Кирилова и Стелла Хаджиева – 4 курс, спец. „Застраховане и социално дело”, със среден успех от следването до момента Отличен 5,78.

Председателят на Студентския съвет връчи наградите в категория „Активна студентска и обществено полезна дейност” на: Янислава Кръстева – 3 курс, спец. „Икономика на туризма”; Ангелина Христова – 2 курс, спец. „Аграрна икономика”; Мартин Николов – 4 курс, спец. „Бизнес информатика”.

Обявени бяха и ежегодните стипендии за свищовски студенти от партньорски бизнес организации за учебната 2022-2023 г. За трета поредна година Застрахователно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп” отпусна 35 стипендии, с които се покрива годишната такса за обучение на приетите в специалност „Застраховане и социално дело”, редовна форма на обучение. Приветствие от името на застрахователното дружество към академичната общност поднесе Иван Иванов.

„Мусала иншурънс брокер” ежегодно предоставя стипендии и платени стажове в централата на застрахователния брокер за студенти от спец. „Застраховане и социално дело”, редовно обучение. Ваня Дамянова обяви имената на наградените – Далия Пламенова и Красимир Ръжев, студенти в първи курс, спец. ЗСД.

Възпитаникът на Свищовската академия Тодор Гогов осигури три стипендии, с които се покрива семестриалната такса на трима студенти, приети в спец. СФК, редовно обучение. Имената на студентите обяви доц. д-р Силвия Костова, ръководител на катедра КАСД, а носители на стипендията са първокурсниците Йоан Иванов, Исмет Синан и Василена Петрова. Доц. Костова съобщи, че Националната организация на митническите агенти отпуска шест стипендии от по 250 лв., с които се покрива част от таксата за обучение на приети студенти в Магистърска програма „Валутен митнически и данъчен контрол”, редовно обучение.

Проф. д-р Андрей Захариев, председател на УС на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” обяви дарение, на стойност 40 000 лв., включващо компютърни конфигурации, интерактивен дисплей, ремонтни дейности и обзавеждане за целите на новите аудитории 18 и 19, респективно научни лаборатории „Делта сток” и „Григор Начович”.

По повод честването на студентския празник, са получени поздравителни адреси до ректора и академичната общност от д-р Илин Димитров – министър на туризма, д.ик.н. Янка Такева – председател на СБУ и член на Съвета на настоятелите на СА „Д. А. Ценов”, сродни висши училища, средни училища от община Свищов и от страната, партньорски организации, ръководители на финансови институции и фирми.


Ключови думи
Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати