Неделя, 18 Юни 2023
            
Велико Търново Избори 2 април 2023 г.

Евродепутатът Цветелина Пенкова се допита до млади хора от Велико Търново за правенето на политики в технологичния сектор

  18.03.2023 08:39
Евродепутатът Цветелина Пенкова се допита до млади хора от Велико Търново за правенето на политики в технологичния сектор

Дискусия за технологиите и иновациите проведе с млади хора във Велико Търново евродепутатът от Групата на прогресивния алианс Цветелина Пенкова. Пенкова бе в Старата столица, за да награди победителите в конкурса „Политиката в моите очи“. Своеобразното състезание на идеи с основна тема „Ролята на младите в политиката“ е съвместна инициатива на евродепутата с Младежкото обединение на БСП във Велико Търново. Отличените творби показват нагласите на младото необвързано общество към политическия свят през една по-различна призма - призмата на изкуството.

Според Цветелина Пенкова, именно технологиите и иновациите са двете основни сфери, в които младите могат да представят нещо различно и уникално.

Трябва да ангажираме повече млади в правенето на политики, които да подпомагат технологичния, иновативния сектор и засилването на връзката между академичните среди и нуждата на индустрията. В България можем да положим повече усилия за по-практическа насоченост на образованието и да гарантираме реализацията на тези млади хора в България. Тяхното поколение разбира приложимостта на иновациите и технологиите много по-добре от всички нас, коментира Цветелина Пенкова.

По думите й, голяма част от творбите, подадени за участие в конкурса, представят хаоса в политическия живот и разслоението в обществото. Трябва да се допитваме до младите как да спрем това голямо социално разслоение. Често, когато говорим за ролята на младите в политиката, мислим и съсредоточаваме тяхната посока в реформи в образованието, социални политики, доброволческа дейност. Но младите имат много сериозна добавена стойност, когато говорим за нови технологии и иновации, категорична е Пенкова.

Тя припомни, че екипът й стартира законодателна инициатива за  подпомагане на стартъп секторите.

Стартъп обикновено е базиран на уникална иновация или технология, т.е. неслучайно често тръгва от академичните среди и почти винаги двигателят са млади иноватори. Когато погледнем на картата на Европа се оказва, че голяма част от тези стартиращи предприятия не могат да реализират своя потенциал в Европа поради липсата на инвестиции. Тук идва големият въпрос защо липсват инвестиции. Защото когато нямаш ясна регулаторна рамка, която да обхваща съответното дружество, инвеститорите не могат да вложат ресурс, подпомагайки дейността на прохождащото предприятие. Т.е. в Европейския парламент по моя инициатива започваме създаването на общоевропейска законодателна рамка, която да даде ясна дефиниция какво е стартъп, как са защитени правата на служителите и работещите там, как може да се случва финансирането, какви са данъчните облекчения, които се предлагат на инвеститори в тези предприятия. Това е един начин, освен за сериозен тласък в икономиката на Европа и в частност на България, да дадем възможност на младите да реализират своите проекти в родните си места. Неслучайно започнахме с това, че голяма част от тези идеи са свързани с иновация и технология. Т.е. ако един млад изобретател от Велико Търново има идея, да може да я реализира тук, обясни Цветелина Пенкова.

Трудно е в днешно време да насочиш вниманието на младите към некомерсиалния свят на изобразителното изкуство и в същото време да ги провокираш да покажат политиката през своите очи. Благодаря на Цветелина Пенкова, че работихме съвместно в този конкурс, на нея и на целия й екип. Благодаря на всички участници, каза председателят на Младежкото обединение в БСП във Велико Търново Жулиета Войнова, която е и кандидат за народен представител.

На форума бе и водачът на листата на „БСП за България” във великотърновския избирателен район Кристиан Вигенин.

Листата ни във Велико Търново е най-младата в страната. Горд съм, че водя такава листа. Опитваме се на всички срещи, които правим, да обръщаме специално внимание на младите и на участието им в политиката. Не може да има бъдеще за България, ако младите са пасивни и не участват в изграждането на това бъдеще. Интересното е, че в рамките на тази инициатива на Цветелина Пенкова едно от основните неща, което излиза като чувствителна тема за всеки един от участниците, е дълбокото разслоение в обществото, ножицата между богати и бедни, между регионите. И заедно с това усещането за ред, за сигурност, справедливост. Все неща, които са пряко свързани с европейската политика. Това, което ЕС очаква от нас, е точно обратното, затова и дава средства за затваряне на тази ножица, изоставащите региони да наваксват в икономическото си и социално развитие и заедно с това да гарантираме, че съдебната система създава справедливост, че е работеща, че няма хора над закона. Но за да се случи, младите трябва да участват, разчитаме на тях, сподели Вигенин.

Енергията е в младите хора. Но трябва и те да го усетят, трябва да сложат край на пасивността и да подкрепят БСП с №1 в бюлетината, коментира още водачът на листата.

Кристиан Вигенин припомни, че демографската политиката е приоритет в програмата на коалицията.

Опитваме се чрез политиките в отделните сфери да гарантираме, че българската нация ще оцелее. Политиката ни е на няколко равнища – подкрепа за младите семейства чрез семейното подоходно облагане, чрез увеличаването на средствата за втората година на майчинството, чрез подкрепата за младите хора до 26 г., които да не плащат данък върху доходите и още ред неща, които в своята съвкупност дават възможност на младите семейства да се чувстват по-сигурни. Безплатни ясли, безплатни детски градини, искаме подкрепата за първия учебен ден да стане за децата от I до VIII клас, безплатни лекарства за децата… Имаме статистика, според която по-бедните семейства правят компромис с лекарствата за децата. Това е недопустимо в една европейска страна в XXI в. затова искаме лекарствата за деца до 14 г. да бъдат безплатни. В своята съвкупност това е цялостна, системна политика за младите хора, младите семейства. Според нас, за да изтеглим България напред, трябва да инвестираме в децата – да бъдат образовани, да бъдат патриоти, да растат с усещането за род и родина – в днешния глобален свят едното не противоречи на другото. Ако хората ни подкрепят, тези неща скоро ще дадат резултат. За това се борим в тази кампания, допълни Кристиан Вигенин.

Благодаря на Цветелина за това събитие. То е естествена подкрепа за нашата листа. Проследих какво предлагат другите партии за младите. Някои нищо, други тук-там, откъслечно. Но ако има партия с цялостна политика, насочена към младите в различни сектори, това е БСП. Здравеопазване, образование, социална политика, подкрепа за майчинството, мерки за пазара на труда, коментира още Кристиан Вигенин.


Ключови думи
Цветелина Пенкожа Кристиан Вигенин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати