Четвъртък, 04 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Над 300 пациенти са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в Горна Оряховица

  02.02.2023 15:46
Над 300 пациенти са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в Горна Оряховица

308 пациенти от Горна Оряховица и региона са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица, от 1 юли до момента. Това съобщи началникът на отделението д-р Илияна Донева. Преминалите пациенти са били с различни диагнози - глаукома, със захарен диабет, довел до промени в очните дъна, със съдови заболявания на окото, с исхемия на зрителния нерв, с емболия, тромбоза и др.

Голяма част от изследваните са насочени за оперативно лечение в отделението.

Модерният апарат за прецизна диагностика на окото бе въведен в експлоатация през юли м. г. Заради високата резолюция на изображението могат да бъдат открити дори минималните поражения на окото, което пък позволява ранно диагностициране на много заболявания и навременно лечение, посочи д-р Донева. Скенерът е с много възможности и позволява изследване на задния очен сегмент - ретина, макула, зрителен нерв и стъклено тяло, както и на предния сегмент на окото - камерен ъгъл, дебелина на роговицата, вкл. лещата и зад лещата в дълбочина.

От отделението са направили заявка за активирането на специализиран софтуер на оптичния томограф за извършване на ОСТ- ангиография.

За изминалата 2022 година извършените операции в Отделението по очни болести са близо 180, посочи още д-р Донева. Оперирани са пациенти с катаракта, извършени са и други амбулаторни процедури.

Офталмолозите отчитат, че пада възрастовата граница по отношение на катарактата ( т. нар. старческо перде). През м. г. на интервенция за отстраняването й са се подложили и пациенти на възраст 48-50 г.


Ключови думи
Очно МБАЛ Св. Иван Рилски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати