Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

В Болницата в Горна Оряховица продължава измерването на костна плътност на преференциални цени

  27.05.2022 12:43
В Болницата в Горна Оряховица продължава измерването на костна плътност на преференциални цени

52 пациентки от Горна Оряховица и региона са изследвали костната си плътност в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ от 7 май до днес. От изследваните жени, близо една трета са с новооткрита остеопороза, коментира Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант в Отделението по образна диагностика. Друга тревожна тенденция е, че пада възрастовата граница на заболяването до 47-48 години.

Всички пациентки с остеопороза са насочени към ендокринолог за консултация и назначаване на терапия.

Инициативата на МБАЛ за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) на преференциални цени на модерния компютърен томограф със специално вграден софтуер се провежда за пета поредна година.

През май и юни за изследването се заплащат 40 лева. Целта е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Изследването на преференциални цени продължава до 30 юни.

Желаещите да измерят костната си плътност следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.


Ключови думи
МБАЛ Св. Иван Рилски Николина Кирилова остеопороза
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати