Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” покани общински съветници да влязат доброволци в COVID-секторите

  10.09.2021 08:41
Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” покани общински съветници да влязат доброволци в COVID-секторите

Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов трябваше да отговаря на остри нападки от страна на общински съветници за начина, по който се лекуват пациентите в Болницата. Срещата бе организирана от председателя на ОбС Даниел Костадинов по искане на съветници, които твърдят, че техни близки болни не получават нито внимание, нито лечение.

Даваме толкова внимание, колкото можем да осигурим с три пъти по-малко персонал от необходимия. Не мога да осигуря специално внимание на никого, независимо дали е общински съветник, кмет или който и да е. Имаме остра нужда от хора, от всякакви, не само от специалисти. Заповядайте и станете доброволци, ако искате да помогнете на Болницата, отговори на атаката д-р Иванов.

Ситуацията в Горнооряховската болница вече е критична, тъй като се оказа, че четвъртата COVID вълна е най-силна от всички досегашни. Само за септември са минали над 160 болни, а в момента на лечение са 81. Леглата, които по предварителен план, трябваше да са 47, са увеличени на 77 и не стигат. Приемат се само много тежки случаи и се отказва на болни от други региони.

Характерно е, че болните са с тежки хронични заболявания, които са лошо лекувани или въобще нелекувани досега. Всекидневни са случаите, при които тепърва се регистрират заболявания като диабет и хипертония, а те са се развивали с години без да им се обръща внимание. Това са рискови пациенти, най-често те губят живота си в битката с COVID.

Това е такова заболяване, че ние всъщност лекуваме усложненията. Смъртността е висока заради липса на грижи за здравето в годините преди това. Единственото спасение срещу COVID е ваксината. Убеждавайте близките си да се ваксинират, така също ще ни помогнете, обяснява д-р Иванов.

От началото на 2021 г. през МБАЛ „Св. Иван Рилски” са минали 942 пациенти с коронавирусна инфекция. Излекувани са 740, 121 са починали. Това е 12,8% смъртност.

В момента на лечение са 81 души, като 12 са в итнензивното. Болницата е технически оборудвана, но има проблем с подаването на кислород, въпреки ремонта на станцията през лятото. Времето не достигна да направим кислородни изводи в повече стаи, но и никой не очакваше чак толкова голям прилив на болни, признава д-р Иванов.

Големият проблем са хората или по-скоро липсата им. Дори не става дума за пари. С доплащанията за ковид сестрите вземат над 2000 лева бруто, лекарите много повече. И въпреки това никой не иска да дойде и да работи. Умората в хората, които са в отделенията, вече е очевидна. Имам остра нужда от доброволци, които да помогнат поне с физическата работа, каза още д-р Иванов.


Ключови думи
МБАЛ СВ. Иван Рилски д-р Иван Иванов общински съветници Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати