Петък, 28 Апр 2023
            
Горна Оряховица Общество

Две фирми от региона се състезават за ремонта на залата по акробатика в Горна Оряховица

  24.01.2023 10:56
Две фирми от региона се състезават за ремонта на залата по акробатика в Горна Оряховица

Две фирми са подали оферти за ремонта на залата по акробатика. Процедурата тръгна, след като Министерството на спорта финансира с близо 2 милиона лева реконструкцията на едно от малкото съоръжения, строени специално за този спорт в страната. Залата е завършена през 1983 г. и от тогава не е правен основен ремонт.

Прогнозната стойност на ремонта е 1 666 596 лева без ДДС. Две фирми от региона се състезават за поръчката. Едната е „Еврострой – ВТ” със седалище в Лясковец. Съдружник във фирмата е бившият зам. областен управител, а по-рано и кмет на Стражица Детелина Борисова. Втората фирма е търновското дружество „Джамбо 33”, което е работило по нялко горнооряховски обекта, сред които приюта в квартал „Пролет” и обновяването на Градската градина.

Проектът предвижда цялостен ремонт на сградата, внедряване на мерки за енергийна ефективност, осъвременяване на ВиК инсталациите и системите за отопление и вентилация и климатизация. Предвижда се обособяване на котелно помещение на първия етаж, обезпечаващо отоплението на сградата. Сградата ще е газифицирана и енергийно ефективна. Предвижда се изграждане на фотоволтаичната инсталация на покрива и подмяната на дограмата и цялостно саниране. Проектът включва цялостно обновяване на санитарните помещения и на съблекалните и душовете, както и изграждане на тоалетна за хора с увреждания. Ще бъде ремонтиран плоския покрив, с полагане на хидроизолация и топлоизолация, както и цялостно топлоизолиране на фасадните стени. Предвиден е монтаж на климатична инсталация от югозападната страна на сградата. Проектът предвижда и благоустрояване на терена около сградата.

В конструктивно отношение сградата е в добро състояние, но около колоната в северозападния ъгъл на сградата се наблюдават пукнатини, което предполага, че има поддаване на колоната. Това налага разкриване на колоната, като се демонтира мазилката отвън и облицовката отвътре, както и разкриване на основите, чрез внимателно разкопаване, за да се установи причината за деформацията. Тези видове работи да се извършат под надзора на квалифицирани специалисти и техническия ръководител на обекта. След разкриване на конструкцията, да се потърси проектант-конструктор, който да даде указания за извършване на укрепването. Ако е необходимо, да се изготви конструктивен проект.


Ключови думи
зала по акробатика Горна Оряховица ремонт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати