Петък, 17 Мар 2023
            
Горна Оряховица Спорт

2 милиона лева дава Министерството на спорта за ремонт на залата по акробатика в Горна Оряховица

  16.12.2022 14:06
2 милиона лева дава Министерството на спорта за ремонт на залата по акробатика в Горна Оряховица

Близо 2 милиона лева ще осигури Министерството на спорта за ремонт на залата по спортна акробатика в Горна Оряховица. Добрата новина е истинско коледно чудо за клубовете в залата, които от години настояват за ремонт и решаване на куп битови проблеми.

Министерството на Весела Лечева отпуска парите безвъзмездно, а Общината ще гарантира изпълнението на проекта със запис на заповед за сумата от почти 2 милиона лева. Общинските съветници бяха свикани на извънредна сесия, за да се придвижат бързо нещата и договорът да бъде подписан още преди Нова година и това вече е факт.

Залата в Горна Оряховица е сред малкото подобни съоръжения в страната, строени специално за нуждите на спортната акробатика. Изградена е в началото на 80-те години, когато горнооряховчската школа трупаше международни успехи. Но вече 40 години сериозен ремонт не е правен, с изключение на  частични опити за подобрение като смяната на осветлението преди две години. Залата има няколко много сериозни проблема, които би трябвало да се решат с парите, давани от Министерството. Покривът протича при всеки по-сериозен дъжд и поне няколко пъти в годината акробатите имат ваканция, за да им съхне наводнената зала. Но не по-малко тежка е ситуацията около свлачището, което върви в района и пропадането на основите. В резултат от няколко години има проблем и с тоалетните и реално има само една действаща. Отделно са дограмите, нуждата от изолация и т.н. по-малки неща за правене по залата. Търсенето на средства за цялостен ремонт продължи много дълго, но в крайна сметка договорът вече е подписан. Започва процедура за избор на изпълнител и в ранна пролет би трябвало да започнат и строителните работи.

Залата е много натоварена. Ползва се от трите клуба по спортна акробатика и от клуба по таекуондо. Федерацията по спортна акробатика редовно събира тук клубове от цялата страна за обучения и контролни състезания. Така че с тези 2 милиона лева ще се решат проблеми и на спорта в България, не само в Горна Оряховица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ремонт зала по спортна акробатика Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати