Петък, 21 Апр 2023
            
Политика

Людмила Илиева: Внесохме законови промени, които да решат проблема с липсата на транспорт в малките населени места

  20.01.2023 09:52
Людмила Илиева: Внесохме законови промени, които да решат проблема с липсата на транспорт в малките населени места

Промени в Закона за автомобилните превози, решаващи проблема с липсата на обществен транспорт в малките населени места, предлагат от парламентарната група на „Демократична България“. Това съобщи зам.-председателят на групата и съвносител на проектозакона Людмила Илиева.

Транспортният проблем се задълбочава, защото демографската криза води и до намален пътникопоток в някои части на страната. Общините срещат все по-големи затруднения за осигуряване на автобусен транспорт по утвърдените маршрутни разписания. Лицензираните фирми не проявяват интерес да участват в процедурите за възлагане на превози, тъй като големите автобуси пътуват почти празни и на практика превозвачите работят на загуба.

В резултат на това, в някои населени места възрастното население е принудено да харчи голяма част от пенсията си, само, за да посети лекар в областния град, като хората често пътуват с нелегални таксита.

Да се позволи и регламентира извършването на обществен превоз на пътници с леки автомобили, е решението, което предлагат от „Демократична България“. Въпросните автомобили да бъдат от категорията М1 с от пет до осем места, без мястото зa сядане на водача.

Според великотърновския народен представител, това би било гъвкаво решение на горепосочените проблеми. „Тази промяна ще подобри транспортната свързаност на малките населени места и ще бъде предпоставка за намаляване на нерегламентираните превози, извършвани от хора без лиценз за обществен превоз на пътници“, категорична е Людмила Илиева.


Ключови думи
Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати