Понеделник, 10 Апр 2023
            
Велико Търново Култура

Психологът Димитър Драганов издаде втора стихосбирка

  08.01.2023 10:27
Психологът Димитър Драганов издаде втора стихосбирка

„Портрет на живота“ прави в своята втора стихосбирка 23-годишният Димитър Драганов, който съчетава поетичните си увлечения с работата на психолог. Книгата се появява, след като по Коледа на 2021 г. Димитър спечели голямата награда в първия Международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“, организиран от софийското издателство „Многоточие“. Негови основатели са горнооряховчанката Ивелина Цветкова, която е и редактор на поетичните произведения и Даниел Меразчиев, който работи върху дизайна на корицата.

Димитър Драганов е роден в Стралджа, Ямболско. Завършил е психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и останал да живее в старата столица. Работи като психолог в Общностен център за деца и родители „Царевград“. Дебютът си като поет прави със стихосбирката „Моят глас“, а вече държи в ръцете си и своята втора книга „Портрет на живота“. В нея той споделя със своите читатели 75 стихотворения на различна тематика, в които е „рицар от рими“, „мълчание на птичка“, на моменти вдъхва вяра, доставя естетическа наслада, както и помага на всеки внимателно да открехне портата към собствената си душа.

Редакторът на книгата - поетесата Ивелина Цветкова, споделя: „Не бих нарекла 22-годишния творец Димитър млад поет, защото зрялостта в поезията му, силната образност и метафори, красивият ритъм, умелото улавяне на сложни рими и онова кратко шумно мълчание, което ярко осветява пътеките на живота му, са толкова явни, че се вижда като на филм как тръгва отново изправен напред. Смело мога да заявя, че Митко е поетът на новото време – с храма на цялата си същност. Някак спокойно се влиза от стая в стая в тази „книжна къща“, а всяко прозорче те примамва да го отвориш и да се насладиш на красивото в живота на поезията. „Портрет на живота“ ни подсказва, че всеки в един или друг момент е изправен пред избор, а когато сме на кръстопът, изплашени и сами с тъгата си, винаги можем да открием сами верния път, този към сърцето и добрите дела. Няма разстояние между поезията на Димитър и живота, а така живеят смелите!“.

На финала на втората си стихосбирка авторът отправя послание към своите читатели:

„Когато плачеш, ще съм там и двама с теб ще се изправим!

В очи ще грее буен плам! Да плачем, май не ни се нрави?

Когато луташ се в студа и даже давиш се на плитко,

помни, че има топлина – и тя е в твоя верен Митко!“

Всеки, който желае да се сдобие с книгата на Димитър Драганов, би могъл да го направи, като му изпрати съобщение на личния му имейл: [email protected]. Всеки читател ще получи стихосбирката със специално послание.


Ключови думи
Димитър Драганов книга "Портрет на живота"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати