Четвъртък, 23 Мар 2023
            
Велико Търново Други

Преподаватели по испански език от ВТУ с награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

  20.12.2022 09:44
Преподаватели по испански език от ВТУ с награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Преподаватели по испански език от Великотърновския университет получиха престижна награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Колегиумът по испански език бе удостоен от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в юбилейното Десето издание за 2022 г. на журналистическия конкурс „Светове и цветове” със специалното отличие "Обединител на култури" за цялостния принос на преподавателите по испански език в лингвистичната подготовка по испански език и испаноезична литература по повод 30 години от създаването на специалността "Приложна лингвистика с испански език".

Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите в журналистическия конкерс се осъществи от 5-членно жури в състав: Георги Митов- председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca -България.

Конкурсът, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca -България, е съставен от 3 тематични направления. Във всяко от тях се присъждат по 3 отделни награди в категориите „Печатни и интернет издания”, „Радиопредавания”, „Телевизионни предавания”. В категорията „Печатни и интернет издания” могат да бъдат представяни и книги.

Наградата „Светлана Плашокова” се присъжда в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”. Състезават се представени за конкурса кореспонденции от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и кореспонденции за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категории) на испански или български от личната библиотека на Светлана Плашокова-Митева, съставляваща част от дарението за СИЖБ от името на семейството й.

Наградата „Самуел Франсес” се присъжда в направление „За професионална и гражданска етика”. Състезават се представени за конкурса публицистични материали с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от дарението за СИЖБ от семейството на Самуел Франсес.

Наградата „Светове и цветове” се присъжда в направление „За екология, култура и традиции”. Състезават се представени на конкурса журналистически публикации, посветени на опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от даренията за СИЖБ от семействата на на Светлана Плашокова-Митева и на Самуел Франсес.

В тази категория се присъжда и една специална награда от Roca -България с цел да се стимулира журналистиката, разработваща теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата.

СИЖБ ежегодно връчва и почетните отличия „Обединители на култури” – на личности и институции, допринесли за сближижаването между културите на България и испаноезичния свят.

Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Анхел Сантамария, предствителката на Институт „Сервантес” Сайра Фандиньо, почетният консул на Еквадор Захари Кушев, представители на академичните, културните и дипломатическите среди, много журналисти.


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати