Петък, 17 Фев 2023
            
Велико Търново Други

Посланикът на Сърбия откри Международна научна конференция „Приятелството в културата на българи и сърби“ във ВТУ

  18.11.2022 13:37
Посланикът на Сърбия откри Международна научна конференция „Приятелството в културата на българи и сърби“ във ВТУ

В зала „Европа“ на Ректората бе открита XX Международна научна конференция „Приятелството в културата на българи и сърби“, организирана от Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Научният форум бе открит с приветствия на ректора проф. д-р Христо Бонджолов и на Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Р Сърбия в Р България, който е на посещение във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Конференцията е продължение на поредицата научни форуми, организирани с разменено гостуване от Философския факултет на Университета в Ниш, Р Сърбия, и Филологическия факултет на ВТУ от 2004 г.

Специално за участие в конференцията в нашия университет пристигна голяма група студенти и преподаватели от Философския факултет на Университета в гр. Ниш, Р Сърбия.

Деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова запозна гостите и участниците с годишнини, свързани с партньорството на двата университета и на двата факултета, с историята на сърбистиката във Великотърновския университет и двадесетгодишното академично сътрудничество на лектората по български език, литература и култура във Философския факултет на Нишкия университет.

По време на научното събитие бяха представени последните два от поредицата тематични двуезични сборници – „Обичаите в културата на сърби и българи“, издание за 2019 г. на Нишкия университет, и „Пътят в културата на българи и сърби“, издание за 2022 г. на Великотърновския университет.

Началото на партньорските отношения между двата университета датира от учебната 1988/89 г., откогато са и връзките между филолозите от двата факултета.

От 1996/7 г. във Великотърновския университет се приемат студенти, които изучават сръбски и хърватски език като основна професионална квалификация в специалността Славянска филология. От 2001/02 г. във Философския факултет в Ниш се изучава български език като избираема дисциплина за студентите от сърбистика и русистика.

„Сътрудничеството, което продължава повече от четвърт век, е пример за съвременния облик на академичните контакти, както и за диалогичния подход към междусъседските отношения“, сподели проф. д-р Ценка Иванова в словото си при откриването на форума.

 


Ключови думи
ВТУ Сърбия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати