Понеделник, 30 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Проф. Казимир Попконстантинов и проф. Иван Марков са новите почетни професори на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

  31.10.2022 14:37
Проф. Казимир Попконстантинов и проф. Иван Марков са новите почетни професори на ВТУ  „Св. св. Кирил и Методий“.

Проф. Казимир Попконстантинов и проф. Иван Марков са новите почетни професори на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Отличията им бяха връчени от ректора проф. Христо Бонджолов днес, в навечерието на Деня на народните будители.

Почетен знак на ректора пък получи президентът на Международния славянски университет в македонския град Свети Николе проф. Йордан Горчев. Отличието му беше присъдено за принос към ВТУ и успешното сътрудничество между двата вуза, както и заради разкриването на поделение на Великотърновския университет в западната ни съседка.

Връчени бяха и отличията „Почетен професор на Историческия факултет“ на проф. Марияна Йовевска и проф. Иван Тодоров. С почетен сребърен медал за издигане и утвърждаване престижа на Филологическия факултет бяха наградени проф. Димитър Михайлов, проф. Виолета Русева, проф. Елена Налбантова, проф. Петър Стефанов и проф. Дора Колева.

По време на тържественото събрание бяха връчени и грамотите MAXIMA CUM LAUDE на преподавателите, повишени в научна степен и академична длъжност.

Церемонията за Деня на будителите се проведе в Аулата на университета и бе уважена от представители на академичната общност, студенти, граждани и гости. Събитието откри ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, който сподели: „Днес се прекланяме пред учителите и будителите, благодарение на който съществуваме като нация, като народ. Нямаме ден на благодарността, затова е добре да благодарим на будителите, които са събудили народа така, че той да прогледне и да види светлината“.

Слово отправи и проф. д-р Радослав Радев, а Великотърновският митрополит Григорий отправи богослов.

 


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати