Сряда, 15 Мар 2023
            
Велико Търново Общество

ВиК „Йовковци“ ще кандидатства за 100 милиона лева от програми за реконструкция на мрежата в областта

  14.12.2022 14:23
ВиК „Йовковци“ ще кандидатства за 100 милиона лева от програми за реконструкция на мрежата в областта

Приоритетите в дейността на ВиК „Йовковци“ обсъдиха на работна среща областният управител инж. Георги Гугучков и новият управител на дружеството Илиян Илиев.

Г-н Илиев припомни, че ДЗЗД „РПИП ИНФРАСТУКТУРА“ изготвя по договор с МРРБ регионални прединвестиционни проучвания, които трябва да станат факт до месец април следващата година. Регионалните прединвестиционни проучвания се изготвят със средства по ОП „Околна среда 2014 – 2020г.“. Предвижда се изработване на техническа и икономическа документация, която ще включва данни за събраната и анализирана информация за съществуващата ВиК инфраструктура и възможностите за бъдещето й развитие.

Целта е да се осигури устойчиво предоставяне на ВиК услугите във Великотърновска област и постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на водоснабдяването и канализацията. Затова ВиК „Йовковци“ ще кандидатства за средства в размер на над 100 млн. лв., които да бъдат инвестирани в изграждане на довеждащи водопроводи, реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води във Велико Търново, изграждане на нов колектор в Промишлената зона на областния град, както и в проекти, които до момента са били забавени във времето.

Илиян Илиев информира още областния управител, че след встъпването си в длъжност е провел редица срещи в населените места на областта, които са най-засегнати от кризата с безводието. В тази връзка предстои експерти от БАН да направят дълбочинни проучвания в района на Павликенските населени места за това дали има нови водоизточници, тъй като масово кладенците там са пресъхнали.

Ако се окаже, че такива няма ще се стартира мониторинг на водата от язовир „Александър Стамболийски“ дали тя има питейни качества, тъй като водоемът е изграден за напояване, коментира още Илиян Илиев. Той даде за пример кмета на Свищов, който, заедно с областния управител, работи много енергично по отстраняване на водната криза в общината и положителните резултати вече са налице.

Управителят на ВиК „Йовковци“ уточни, че от първи януари се очаква повишение на водата с около 7%, а не с 16%, каквито информации се появиха.

По думите на областния управител в момента водата е 3,46 лв. с ДДС за кубик, като тази цена е формирана на базата на три компонента: стойността на питейната вода, отвеждането на отпадните води и тяхното пречистване. Затова в някой населени места, където има изградени пречиствателни станции за отпадни води, потребителите плащат пълната цена, а в други, в които няма, жителите плащат само компонента доставка на вода, тъй като не ползват останалите две услуги.

С повишението от 2023 г. цената на кубик вода от ВиК „Йовковци“ ще стане 3,705 лв. за кубик с ДДС. В тази сума се включва 2,575 лв. за доставяне, 0,245 лв. за отвеждане на отпадъчната вода и 0,87 лв. за пречистване. Новата цена е заложена в бизнесплана на дружеството, припомни още инж. Георги Гугучков. И уточни, че планът е приет от Асоциацията по ВиК, в която членуват десетте общини и представители на Министерствата на околната среда и водите, и Регионалното министрество. В новата цена е калкулирано и повишение на заплатите на 600-те служители на ВиК „Йовковци“ с 15%, поясни и управителят Илиян Илиев. Той увери, че дружеството започва план за стабилизация. Освен повишаване на възнагражденията се чели привличане на ВиК-инженери. Ще се реагира и на всеки граждански сигнал, като за целта всеки четвъртък е определен за приемен ден.

Илиян Илиев има солиден опит във ВиК-сектора. Той е бил управител на две дружества, както и комисар в Комисията за енергийно и водно регулиране.

 


Ключови думи
ВиК Йовковци областен управител
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати