Неделя, 18 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Правят пореден опит да сменят шефа на ВиК „Йовковци”

  18.09.2022 10:53
Правят пореден опит да сменят шефа на ВиК „Йовковци”

Поредно Общо събрание на съдружниците във ВиК „Йовковци” е свикано за 19 септември. В дневния ред има три точки, като и трите са свързани с управлението на дружеството – освобождаване на сегашния управител, избор на нов до провеждане на конкурс и възлагане на договор за управление. Събранието трябва да се проведе от 11:30 часа на 19 септември в седалището на дружеството.

Държавата, която има 51% от акциите в дружеството, не би трябвало да има проблем да сложи когото и да било на поста. На практика обаче не се получава точно така. От една година се правят опити сегашния управител инж. Димитър Владов (на снимката) да бъде пратен в пенсия и на негово място да бъде сложен нов човек. Дори мина конкурс, който бе спечелен от бившия шеф на ВиК Харманли Атанас Стоев. Той така и не получи договор за управление. Досега опитният Владов къде с умело протакане на процедурите, къде и с доза късмет успяваше да отложи момента, в който да си тръгне. Помогнаха и честите смени на правителства и различните нагласи на общините, които са съдружници във ВиК „Йовковци”.

Всъщност инж. Владов отдавна твърди, че се е отказал и излиза в пенсия. Но не се отказва да наложи свой човек на мястото. Само преди няколко месеца изборът на нов управител бе блокиран от жалба в Съда, че не са спазени процедурите. Тогава държавата бе решила да прави управител главния инженер Илия Сирмов. Владов обаче искаше да го наследи някой от заместниците му инж. Росен Трифонов и инж. Калин Нейчев. Стигна се до куриозно Общо събрание, което бе бойкотирано от повечето съдружници и което не можа да завърши, защото изчезнаха протоколът и подготвените документи за подпис.

Два месеца по-късно се прави пореден опит да се установи нова власт във ВиК „Йовковци”. Кметовете твърдят, че не знаят кой е този път кандидатът на държавата. Говори се обаче, че новата власт е избрала да заложи на външен човек и това е бившият шеф на ВиК Холдинга Илиян Илиев. Ако това се случи, вероятно ще се сложи край и на упоритото нежелание на сегашното ръководство ВиК „Йовковци” да влезе в холдинга.

Между другото Илиев беше в региона преди година и половина, за да се срещне с протестиращите от Драганово, които бяха препречили главния път за Русе с искане да се реши водния проблем на селото. Тогава той заяви, че пари в Холдинга има и до 6 месеца може да започне реконструкция на мрежата в селото. Първото условие обаче е ВиК „Йовковци” да влезе в холдинга и да подаде проект за обновяване водопровода. Драгановчани могат да му напомнят това твърдение, ако той поеме ръководството на местния воден оператор.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ВиК Йовковци управител Димитър Владов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати