Четвъртък, 16 Фев 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Демонстрация по доджбол организираха ПГЕЕ и Федерацията по атрактивния спорт в Горна Оряховица

  17.11.2022 14:04
Демонстрация по доджбол организираха ПГЕЕ и Федерацията по атрактивния спорт в Горна Оряховица

Ученици от всички горнооряховски училища бяха привлечени в атрактивна демонстрация на доджбол в спортна зала „Никола Петров”. Зад непознатото име всъщност стои познатата на всички народна топка, но с малко по-различни правила.

Оказва се, че спортът е доста масов и дори претендира да стане олимпийски. Българската федерация е създадена през 2014 г. и е член на Световната асоциация, където членуват над 80 страни, както и на Европейската федерация, в която има 24 страни. Спортът ни е вече университетски, всички ние сме завършили или учим в НСА, похвали се президентът на федерацията Константин Миладинов, познат и като Ким Рейки. Заедно с още няколко запалени по спорта той се опитва да запали по доджбола подрастващите. Обиколили са над 300 училища в страната и за първи път идват в Горна Оряховица.

Поканата дошла от учителя по физическо възпитание в ПГЕЕ „Ломоносов” Искра Благинова. По традиция в навечерието на празника на училището винаги правим някакво значимо спортно събитие. Тази година решихме да е нещо по-различно и поканихме Федерацията по народна топка да представи спорта си пред горнооряховските ученици, сподели Благинова.

Идеята била подкрепена от директора на училището Милена Димитрова и от директора на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова. Откликнали и всички училища в града и спортна зала „Никола Петров” се напълни. И то не само със зрители, но и с желаещи да се изявят на терена. Гост на представянето беше и зам. кметът Стефчо Алипиев.

Като подарък за 63-я рожден ден на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”, в чиято чест се организира спортния празник, Константин Миладинов подари на директорката две специални топки за доджбол. След което започна и практичната част с уроци на терена.

Правилата на доджбол са различни от народната топка, която се играе по дворовете. Отборите са от по 12 човека, като 6 са на терена, а другите са резерви. Има мъжки и женски отбори, но могат да бъдат и смесени. Различното е, че се играе с пет топки, като веднага след първия съдийски сигнал има борба за топките, които се нареждат на централната линия. Няма консул, всеки с топка обстрелва противника. Така че играта е много бърза и изисква голяма концентрация и наблюдение върху действията не само на противника, но и на съиграчите.

Знаем, че Горна Оряховица е хандбален град, но и този спорт може да ви хареса. Пък и някой умения от хандбала ще са ви полезни, каза Миладинов на младежите, решили да опитат. И наистина хандбалистите веднага показаха предимство заради умението за стрелба.


Ключови думи
ПГЕЕ "Ломоносов" доджбол народна топка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати