Вторник, 27 Дек 2022
            
Други Стражица

В Стражица проиграха Общинския план за защита при бедствия в част „Земетресение“

  26.09.2022 13:54
В Стражица проиграха Общинския план за защита при бедствия в част „Земетресение“

Около 560 деца и над 60 учители и непедагогически персонал бяха евакуирани за пет минути от сградата на СУ „Ангел Каралийчев“ в град Стражица. Това се случи при проиграване на Общинския план за защита при бедствия в частта „Земетресение“ с помощта на дежурната смяна от Районната противопожарна служба, двадесетчленния доброволен отряд към Общината и дежурния екип към местния филиал на Центъра за спешна медицинска помощ.

Медиците оказаха първа помощ на две „пострадали“ учителки, а доброволците и пожарникарите угасиха „пожар“, пламнал на покрива на учебната институция, вследствие на късо съединение в ел. инсталацията, и чрез специализирана техника евакуираха от третия етаж ученичка, която не е успяла да напусне своевременно училищната сграда.

Общинският план за действие при земетресение бе проигран под ръководството на кмета на Стражица Йордан Цонев, Общинския щаб за изпълнение на плана и Велчо Петков – главен специалист по отбранително-мобилизационна подготовка към Областна администрация Велико Търново. На място присъства и комисар Красимир Кръстев - директор на РД ПБЗН.

Целта на учението бе да се повиши готовността на органите за управление и населението за осъществяване на защита при земетресение, подобряване взаимодействието между местната администрация, териториалните структури, ведомствата и фирмите по време на природно бедствие, както и подобряване практическите умения на доброволците от Общинския доброволен отряд.

Беше разиграна ситуация на възникнало земетресение в 9.00 ч. на територията на област Велико Търново с епицентър на около 7 км североизточно от град Стражица в района на село Асеново. Въображаемият трус е с магнитут 4,5 по скалата на Рихтер и интензитет VI-VII степен по скалата на МШК.

Вследствие на земетресението са възникнали повреди и разрушение на сградния фонд, десетки хора са оставени без подслон, електрозахранването е прекъснато в град Стражица и село Асеново, а заради скъсан хранителен водопровод от напорен резервоар общинският център и населеното място остават и без вода.

За целта там беше обявено бедствено положение до второ нареждане, а всички аварийни групи и екипи получиха инструкции за бързи и адекватни действия.


Ключови думи
земетресение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати