Четвъртък, 15 Дек 2022
            
Горна Оряховица Избори 2 октомври 2022

По покана на Димитър Николов: Николай Нанков разясни на горнооряховчани програмата за саниране

  15.09.2022 21:45
По покана на Димитър Николов: Николай Нанков разясни на горнооряховчани програмата за саниране

Рестартиране на Програмата за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради – без самоучастие от страна на гражданите и при облекчени процедури, е заложено в управленската програма на ГЕРБ-СДС в частта й „Регионална политика и инфраструктура“. Красиви домове, красиви градове, красива България – това е една от основните цели на коалицията.

В момента има над 2 хил. кооперации в цялата страна, които чакат възможността за саниране, но показната некомпетентност на управлявалите през последните месеци спъва процеса. Те така и не намериха желание и воля да работят по тази програма, която е много близо до гражданите. Близо, защото осигурява по-комфортен живот в дома и много по-ниски режийни разходи.

В Горна Оряховица темата коментира експертът по регионално развитие, ексминистър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Ловеч Николай Нанков. Нанков бе в Горна Оряховица по покана на Димитър Николов – народен представител в трите последни Парламента и трети в кандидатската листа на коалицията в област Велико Търново за изборите на 2 октомври.

През 2015 г. стартирахме с първата програма за саниране. Беше посрещната на нож от опозицията. Убеден съм, че и в Горна Оряховица е имало дезинформиране от страна на тогавашната опозиция, доскоро управляващи – че, видите ли, държавата ще ви открадне апартаментите, ще ви вдигнат данъците и таксите с 20-30%. Все пак някои се престрашиха и общо 2022 блока със средно по 76 апартамента с общо около 15 млн. кв. м. РЗП успяха да се възползват от предвидения финансов ресурс за периода 2014-2019 г. И видяха, че програмата дава ред предимства – по-ниски сметки, по-голям комфорт в дома, а и създава едни отдавна забравени от обществото настроения - да решаваме проблемите заедно. В началото на 2020 г. приключи първият етап от програмата и ние поехме ангажимента с новите европейски програми, с Плана за възстановяване и устойчивост, с държавно финансиране да отделим още ресурс, за да продължим програмата, припомни хронологията Николай Нанков.

Припомни и още една линия, по която програмата е била критикувана от опозицията – качеството на изпълнение. Доколко основателна е тази критика говорят фактите – десетина случаи от посочените 2022 сгради. При тези десетина сгради проблемите са отстранени за сметка на изпълнителите.

Припомни и трета критика – защо се дават пари за саниране, а не за нещо друго.

За да разполагат хората с по-голям ресурс, който, вместо за сметки, да влагат в по-висок стандарт на живот, да имат по-добра покупателна способност, фирмите да имат повече работа. Затова твърдо сме решили да продължим. 8 месеца не се прави нищо по отношение на новите правила и процедури – има готови блокове с регистрирани сдружения, финансирано  енергийното обследване, но дотам. Темата не беше приоритет на предходното правителство – за 8 месеца не направиха методика, по която да се кандидатства за конкретна сграда. Не се знае кой ще е бенифициент – съответната община ли, министерство ли... Затова ние ще продължим както досега – да се финансира през общината на 100%. Не е нужно да откриваме топлата вода. Пари има – 1, 377 млрд. лв., но методиката за разходването им не зависи от Народното събрание, то си свърши работата още през март 2021 г. Финансирането е одобрено, но няма методика, няма програма, коментира Николай Нанков. По думите му максимум месец е напълно достатъчен, за да се извърви тази част от процеса по възстановяване на програмата

Стига да има воля и желание, каквито явно на доскоро управлявалите липсват.  Преди година прогнозирах, че хората ще бъдат докарани дотам да харчат спестяванията си, за да плащат сметките си. А на тези, които нямат спестявания, ще се налага да теглят бързи кредити. Ако на 2 октомври ГЕРБ-СДС получи правото да сформира правителство, няма да позволи енергийното торнадо да отнесе държавата. Моделът на ГЕРБ бе работещ и пак ще работи. Нещо повече – доказа се, че тази политика е далновидна. Затова апелираме да спрем с експериментите и да гласуваме разумно и осъзнато. Видяхме докъде емоцията докара страната. Няма да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Никога няма да спрем да искаме и да работим за повече за България, коментира и Димитър Николов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Димитър Николов Николай Нанков саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати