Петък, 04 Nov 2022
            
Горна Оряховица Политика

Димитър Николов: Кабинетът „Петков“ бе опасен за държавността, рухна заради собствената си несъстоятелност

  05.08.2022 09:29
Димитър Николов: Кабинетът „Петков“ бе опасен за държавността, рухна заради собствената си несъстоятелност

Димитър Николов бе народен представител от ГЕРБ – СДС в трите последни Парламента. И трите пъти той бе избран с преференции. 
След вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, назначаването на служебен кабинет и преди поредните предсрочни парламентарни избори Николов прави разрез на политическата обстановка в страната. Защо се стигна дотук, за лицето на отишлата си управляваща коалиция и кой ще е незаобиколимият фактор в следващото Народно събрание – анализът на Димитър Николов. 

-Какво се случи през последните месеци, г-н Николов, защо се стигна до вот на недоверие, служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори?
-Още по времето на последната предизборна кампания не спирах да казвам, че фабриките за фалшиви новини произвеждат фалшиви политически проекти и имитиращи политически продукти. Някои от тях с ограничен срок на годност, който изтече бързо. Последният кабинет беше опасен за държавността, затова се стигна до самосрутването му под собствената му некомпетентност. Срути се под тежестта на собствената му несъстоятелност. Няма как такава конструкция да бъде устойчива. Видяхме абсолютната перверзия партии, които претендират да са десни, да се прегръщат с проруски партии като БСП единствено заради консумирането на властта. Лично на мен ми се гади от нещата, които видях в национален мащаб и които на места се възпроизвеждат като модел. 
-Адекватна опозиция ли беше ГЕРБ – СДС?
-Единствено политическата коалиция ГЕРБ – СДС между най-старата и емблематична дясна партия, която носи ДНК-то на десния човек, и най-голямата съвременна, модерна, проатлантически ориентирана партия ГЕРБ не изневери и не подмени идеалите, принципите и ценностите на десния човек. 
Да, ГЕРБ – СДС бе изключително силна опозиция. Толкова силна, че дори не се наложи да побутваме управляващите. Прекалено силна за тези, които се самосвалиха от безпринципност и несъстоятелност. 


Видяхме имитация на дясно. За съжаление интелигентни хора се оказаха политически неопределени, което означава, че в момента е в ход политическо джендърство. Т. нар. промяна, която не е нищо по-различно от подмяна и измама, е абсолютна функция на комунистическата партия, ДС и нейните все още действащи структури и клетки. 
Потвърди се една от любимите ми максими – никога не казвай никога. Повтарях като мантра, че и най-лошото редовно правителство ще е по-добро от най-доброто служебно, но видяхме най-инфантилното, най-крадливото редовно правителство в новата история на България и че и най-лошото служебно може да бъде по-добро от редовното правителство на Кирил Петков и компания. Кирил Петков беше шутът в този Министерски съвет. Неговото ментално състояние трябва да бъде обект на друг анализ. Но той беше удобният шут за Асен Василев и Лорер, които са съвсем друг тип участници в политическия процес. Много ми напомнят на онези спекуланти, които търсят сделка с бърз ефект. За тях участието във властта беше сделка с търсен бърз ефект. 
След 3 март видяхме, че Кирил Петков е не само вреден, но и опасен за държавата. За мен като български гражданин беше обидно да виждам как замерват българския премиер със снежни топки. Но съжалението получаваш безплатно, а уважението трябва да си го заслужиш. За съжаление видяхме ефекта на изместената агресия. Така че, да, голяма част от хората не могат да осмислят ролята на опозицията да свали това правителство, но смея да твърдя, че беше наложително. Иначе щетите щяха да бъдат неизмерими. Хората все още не си дават сметка за последствията, които държавата и най-вече обикновеният български гражданин ще понесат тази зима. 
Ива Митева определи Народното събрание като терен на конституционен и юридически разврат, а според мен Министерският съвет и управляващата през последните 7 месеца коалиция бяха лицето на политическия разврат, на политическата перверзия. 


-Кое беше най-тежкото наследство, което тази перверзия завеща? 
-Тепърва ще измерваме последиците, последствията, щетите от това управление. Говорех го още миналата година, че в служебния кабинет единият като министър по икономиката, а другият като министър на финансите трябваше да подготвят България за енергийната и икономическата криза. А те не направиха нищо. Още през пролетта на миналата година, преди да започне да се формира политическият проект, трябваше да подготвят държавата. Доза вина за това носи и президентът, защото той избута на сцената Кирил Петков и Асен Василев. Малко ситуацията ми напомня на извънбрачно дете с умствена изостаналост, от което бащата иска да се разграничи. 
За мен Кирил Петков като премиер е изтъкан от комплекси. Комплекси спрямо управленеца Бойко Борисов. Борисов се доказа като гарант за стабилността и устойчивостта в България. Евродепутатът и знаков парламентарист Александър Йорданов, който е свидетел и участник в целия съвременен преход на България, е споделял, че негови европейски колеги са изумени от политическия модел в България и по-конкретно от роенето на политически проекти. Частни проекти, движения, отцепили се депутати... Такова нещо Европа не познава в такива мащаби. 
-Кое дава почва за роенето на такива проекти?
-Неовладяният сив сектор в бизнеса в България ражда сиви политически проекти, това е хранителната му среда. Единствено устойчиви партии, партии с история могат да бъдат гарант. 
-Очаквате ли на 2 октомври нови политически проекти да бъдат легитимирани от избирателя? Стефан Янев например?
-Не съм убеден, че Стефан Янев ще бъде така чаканият месия, нито че ще бъде голям фактор в следващия Парламент. Даже не съм убеден, че ще влезе. 
-Кой ще е факторът? 
-Незаобиколимият фактор и в следващия Парламент ще бъде ГЕРБ – СДС. Категорично. Но за съжаление ще расте влиянието на „Възраждане“. 
Вижте, България е изправена пред цивилизационен избор. Имах честта и удоволствието да бъда гост на рождения ден на президента Петър Стоянов. Част от събитията бе конференция, разделена на три модула. Единият бе свързан с ролята му за присъединяването на България към НАТО. Ако тогава не беше направена тази стъпка, можехме да се озовем в положението, в което днес е Украйна. За едно нещо съм съгласен с Костадин Костадинов, който е подобрена версия на ултранационалистично настроените лидери, маскиран зад добра експертиза и добро политическо говорене – 2 октомври ще бъде референдум за България, ще покаже как искаме да се развива България – като модерна, проатлантически ориентирана държава или като проруска република. За мен България е избрала пътя на свободата, на демокрацията, на модерна Европа. Въпреки че се радваме на всички придобивки, дадени ни от Европа, но не искаме да спазваме правилата, валидни за всички европейски граждани. 


-Кое послание не спряхте да отправяте през последните месеци и от което няма да се откажете във времената, които предстоят?
-Често ме питат защо парламентарната група участва в обиколката на ГЕРБ из страната. Атакуват ме, че съм прекъснал връзката с избирателния си регион и какво съм търсел в Перник и Кюстендил например. Това за прекъсването на връзката категорично не е вярно. Цялата парламентарна група беше във Велико Търново. А и в момента, в който се закълнем, ставаме народни представители на всички български граждани. 
Сещам се за една не толкова известна реплика на Димитър Попов – един от първите премиери в демократична България, че в Народното събрание трябва да гастролират майсторите, а не аматьорите. Мога да добавя, че Народното събрание, изпълнителната власт и държавата не са учебен полигон. Като човек, минал през местната власт, знам, че тя е добра школа. Групата на ГЕРБ – СДС има изключителен управленски капацитет. Смятам, че това е най-големият ни капитал. Само от тази парламентарна група можехме да излъчим най-малко три състава на Министерски съвет. 
-Критикуват ви за пасивност от парламентарната трибуна?
- Голяма част от работата на народните представители е в комисиите, а това остава скрито за широката публика. Невинаги най-ефектното поведение е най-ефективно управление. Но, уви, публиката така си съставя мнение. 
Мое правило е да не излизам от сферата си на компетентност. Участвал съм активно и в двете комисии, на които бях член – по медии и култура и по туризъм. Ясно е, че имаме едно Министерство на културата, което не иска да се занимава с медиите, няма и капацитет да го прави, и имаме един Съвет за електронни медии, който пък няма капацитета да обхване всички медии, за да бъде сложен ред. Министерството на електронното управление също няма компетенцията да се намеси адекватно в този сектор и той продължава да е необхванат. Първо трябва да имаме съвременен закон за медиите – последният закон за радиото и телевизията е от 1999 г., тотално е овехтял. Трябва да има и един медиен регулатор за всички видове медии, който да обхване радио, телевизии, онлайн медии, печат. Не можахме да излъчим нов генерален директор на БНТ, СЕМ имаше проблеми около избора на Управителен съвет. В тази конфигурация е трудно да се работи ефективно. 
А ред в медийното пространство е нужен. Никой не е застрахован да бъде обект на агресивна  кампания за очерняне. Винаги съм го знаел, но го научих и от първо лице. Самият аз бях обект на координирана, вероятно и платена такава кампания, прокарвана през доказано фалшиви профили. Позволявам си да го спомена, защото присъствието ми в трите последни Народни събрания и питанията, които съм отправял до министрите на културата и на електронното управление за регулацията в социалните мрежи, явно дразни определени групи. В социалните мрежи се води безконтролна търговия на черен PR. За мен като политик всеки има право да изрази мнение както иска и каквото иска, защото всеки един гражданин в тази държава е мой работодател и не мога да се сърдя, но по отношение на семейството ми се преминаха всякакви граници. Не съм очаквал по-голяма и по-гнусна клевета от тиражираната за баща ми. Поканих въпросните автори да дойдат и да видят кое как е. Никой не се обозначи. 


Категорично отстоявах и позицията на Велико Търново във връзка с проекта за закон за старите столици. Той не е нов, но проектът е нов, внесен от Пламен Николов и ИТН. Смята се, че и най-несъвършеният закон е по-добър от липсата на такъв, но несъвършенствата в този закон бяха толкова много, а времето прекалено кратко, за да бъдат изчистени. Но явно аргументите ни са били толкова силни, че и председателят на комисията Тошко Йорданов, и Ива Митева гласуваха „въздържал се“ за техния проект. Да, посоката е правилна, но не може Велико Търново, което с решение на Народното събрание от 12 април 2019 г. е обявено за културна и духовна столица на България, да бъде приравнявано към Каспичан и Велики Преслав. Най-малкото те нямат инфраструктурата за управление на туристически обекти и тези културни ценности, които бяха вписани. Има добра основа, но трябва да се работи, защото в този му вид законът беше недоизпипан. Казвам го с цялото си уважение към вносителите. 
Така че с малки изключения съм задавал към представителите на Министерския съвет въпроси и проблеми, тясно свързани с избирателния ми регион, актуални и адекватни. Но без работещ Министерски съвет трудно проблемът Драганово например ще намери решение. И още нещо – за мен това правителство направи всичко възможно да не бъде привлечен нов стратегически инвеститор за Летището в Горна Оряховица. Тонът на комуникация с потенциалния инвеститор беше надменен и арогантен. 
Питаха ме какво разбирам от екология, че задавам въпроси на министъра на околната среда. Зададох ги, за да изоблича тяхното лицемерие и за да покажа, че една от най-големите заплахи за България е „зеленият октопод“, който придобива чудовищни мащаби и който спира развитието на държавата, вместо да помага. Не е ли абсолютно лицемерие директор на РИОСВ с дизелов служебен автомобил всеки ден сам да бръмчи до личния си адрес? Това е разточителство и абсолютно лицемерие. Но то и цялото управление на това правителство беше лицемерно и лъжливо. 
-Ще успеем ли да променим нещата на 2 октомври?
-Съжалявам, че не можахме да върнем смесената форма на гласуване. Така отново ограничаваме избора на хората и отново по един силов начин ще елиминираме от изборния процес хора, които биха искали да упражнят правото си на глас. Не мога да приема, че ние сме по-развити и по-модерни от една стара демокрация като Германия, където са изцяло на хартия. Смятам, че най-справедливата формула е българският избирател да има право на избор. 
За съжаление ние не само не издигнахме, но и компрометирахме авторитета на народните представители. За хората обществената позиция депутат е мръсна дума. Ние сме синоним на жълтопаветници. 
Изборите трябва да бъдат обосновани от надеждите на хората, а не от страховете им. Надявам се, че на 2 октомври прагматичният избор ще надделее над екстравагантния вот. 
-Следите ли процесите, които текат в БСП? 
-Като човек, който години си е вадил хляба със спортна журналистика, се изкушавам да направя сравнението как без силен ЦСКА не може да има силен „Левски“. Така че за да има силна, конструктивна дясна политика, трябва да има и сериозен опонент в лявото. Макар че в съзнателния ми живот колкото пъти БСП докопа властта, толкова пъти попилява държавата. Видяхме, че през последните 7 месеца социалната политика на БСП прилича на поведението на един техен депутат – пред камерите се снимаме на тротинетка, иначе яхаме джип за 200 хил. лв. Това е социалното поведение на БСП. 
Като човек с десни възгледи вярвам, че в следващия Парламент ще се сформира много силна проатлантическа коалиция, която ще бъде основана на цели, приоритети, принципи и идеали между сестринските партии в ЕНП, европейските и проатлантически ориентирани партии. Силно се надявам, че това не е утопия и в крайна сметка всички лидери ще обуздаят егото си в името на една такава концепция, която ще работи за държавата. 
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати