Понеделник, 24 Oct 2022
            
Култура

Димитър Николов: Икономията от култура кастрира самочувствието на една нация

  22.07.2022 16:45
Димитър Николов: Икономията от култура кастрира самочувствието на една нация

В обяснителен режим за разкопките в Никополис ад Иструм влезе министърът на културата Атанас Атанасов. След питане от народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов, на Атанасов се наложи да даде подробности защо сред проектите, които ще финансира ресорното ведомство през настоящия археологически сезон, не е включено проучването на югозападния ъгъл на форума в древния римски град.

Припомняме, че преди дни Министерството на културата обяви резултатите от проведената сесия за финансиране на проекти за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 г. В списъка с одобрените проекти са 12 за разкопки и теренни проучвания във Великотърновска област на обща  стойност 361 671 лева. Проучваните обекти са в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Полски Тръмбеш, но сред тях не е и посоченият проект в селището край Никюп.

Древният град е обект на проучвания от археолозите още от 1900 г. Но освен научен, Никополис ад Иструм провокира и туристически интерес – само на 16 юли, когато там бе проведен Античният фестивал „Нике – играта и победата“, резерватът привлече близо 1500 души. Всяка година кандидатстването за финансиране на археологически проучвания е при едни и същи критерии и наистина недоумявам какви са обективните причини за отказа за югозападния ъгъл на форума, коментира Димитър Николов. Николов цитира думи на директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова, според която настоящият археологически сезон е пълен провал.

Всяка година Министерството на културата предоставя на конкурсен принцип финансова подкрепа за провеждане на теренни археологически проучвания и теренна консервация. За 2022 г. общият размер на средствата възлиза на 3 млн. лв., а подадените 160 заявления са за 4,7 млн. лв., оправда се Атанас Атанасов. Всички предложения са разгледани от 2 комисии – техническа и междуведомствена. Междуведомствената е съставена от експерти от цялата страна. Тя е разгледала, оценила и класирала 152 проекта, предварително одобрени от техническата комисия, включително за Никополис ад Иструм. Този проект попада малко под определения праг от точки и наличните средства не достигат за финансирането му.

В групата, в която кандидатства Никополис ад Иструм, са теренни археологически проучвания на селищна могила Юнаците, Праисторически солодобивен център в Провадия, резерватите Кабиле, Сборяново и др. При преглед на класирането е установено, че немалко проекти с качества изпълняват изискванията на правилата и са получили високи общи оценки, но въпреки това остават без финансиране. Обяснението на министъра – пари няма.

Каня г-н министъра догодина да посети античния фестивал в Никополис ад Иструм. Предполагам, че тогава няма да е министър и ще има повече време за подобни събития. Икономиите от археология, от култура подриват, не, не подриват, а скопяват самочувствието на една нация, категоричен бе Димитър Николов.


Ключови думи
Димитър Николов Никополис ад Иструм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати