Четвъртък, 17 Nov 2022
            
Велико Търново Общество

Макет на Средновековен Царевец прикова погледите на десетки туристи във Велико Търново

  18.08.2022 16:13
Макет на Средновековен Царевец прикова погледите на десетки туристи във Велико Търново

Макет на Средновековен Царевец с внушителните размери от 3,20 м./1,70 м. ще бъде поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Днес инициаторите на проекта представиха пред кмета Даниел Панов разширения и обогатен първоначален вариант. Макар и все още в съвсем работен и неугледен вид, преди да бъде отлята от бронз, атрактивната композиция прикова погледите на десетки туристи пред крепостта, които я разглеждаха с интерес и дори се снимаха пред нея.

Идеята е на Ротари клуб – Велико Търново, но през последния месец за нейната реализация освен ротарианците усилия обединяват Общината в духовната и историческа столица на България, Зонта клуб, мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново, дамите от Лайънс клуб – Царевец и членовете на смесения Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси, които осигуряват общото финансиране.

Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев. Първоначалната идея беше той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. По време на първото обсъждане Даниел Панов предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат  включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др.  Разширеният проект днес беше одобрен от кмета.  

Средновековният Царевец ще бъде отлят от бронз върху специален постамент от гранит. Специално осветление от вътрешността на сградите ще подсилва ефекта в тъмните часове на деня и през нощта. 

Една от най-важните цели на проекта е, че той ще бъде предназначен и за незрящи хора, които с опипване и  чрез надписи на Брайлова азбука ще могат да „видят“ Царевец. Идеята беше приета с въодушевление от членовете на общинската организация на незрящите, които първи се запознаха с нея преди месец.

Хората с увреждания, а и всички останали туристи, ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който ще разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II .

Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.

Туристи от всички възрасти, които днес бяха решили да посетят Царевец и проявиха голям интерес към макета, разпитваха  за разположението на сградите, а много от тях заявиха, че ще се върнат специално във Велико Търново, за да разгледат новата атракция, когато тя бъде показана в целия й блясък.


Ключови думи
Ротари Царевец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати