Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Ротари клуб – Велико Търново възкресява паметта за видни търновски благодетели

  02.03.2022 13:46
Ротари клуб – Велико Търново възкресява паметта за видни търновски благодетели

Пано с видни търновски благодетели ще украси фасадата на сграда в центъра на Велико Търново. Огромният стенопис с размери близо 150 кв. метра ще бъде изработен по инициатива на Ротари клуб – Велико Търново.

Дейността на нашия клуб и на организацията ни е не само да правим кампании, свързани с материални дарения на болници, училища и др. Една от големите ни цели е да възпитаваме обществото ни, че благодеянията са нещо добро, те са за пример, каза днес на пресконференция президентът на РКВТ Венелин Иванов. Той представи проекта заедно със Станислав Стоянов, паст президент на клуба, Емил Врежаков от Регионален исторически музей и Невена Лефтерова, която ще бъде един от изпълнителите на паното заедно с колегите си от групата GiArt.

Идеята за това пано е от няколко години. То ще се намира на фасадата на сграда, съседна на мястото, на което Ротари клуб провежда седмичните си сбирки, обясни Станислав Стоянов.

Той посочи и критериите, по които са избрани личностите на паното. В историята на града ни има много дарители, но няма как да изобразим всички тях на едно място. При избора са водени разговори с музейни специалисти, историци и общественици. Така се е стигнало до идеята да бъдат увековечени хора, които са дали много от своето състояние и имущество за различни каузи, но не са познати на обществото, а са в забвение. Целта ни е с това пано да предизвикаме размисли в съвременниците ни с какво можем всички ние да допринесем за развитието на обществото ни – така, както са го правили нашите предци, всеки с каквото може, каза още Стоянов.

За да се пристъпи към реализацията на проекта, ротарианците са получили съгласие от собствениците на етажната собственост на сградата, преминати са и всички процедури в Общината, Художествено експертния съвет и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Стойността на паното е около 35 000 лева. Част от средствата са осигурени от Ротари клуба, но с дарения участват и фирми, които ще извършат саниране на сградата, осветяване, изработване на информационни табла и т.н. Стоянов благодари на дарителите – фирма „Екстрапак“ и „Политрейд Кънстръкшън“. GiArсъщо правят безвъзмездно голямата част от изработката на паното.

Освен сграфито паната по централната улица, толкова мащабен стенопис не е правен в града. С облагородяване на пространството около него, се надяваме мястото да се превърне в притегателно за туристите. То може да бъде и чудесно пространство за провеждане на открити уроци на ученици, посочи още Стоянов.

На паното ще бъдат изобразени осем личности. Всеки от тях има забележителна биография и големи заслуги за развитието не само на Велико Търново, а и на страната. По една или друга причина обаче имената им остават в забвение, а фактите от тяхната благотворителна дейност не са достатъчно известни на търновската общественост, каза Емил Врежаков от РИМ, който посочи най-основните заслуги на дарителите.

Стоян Киселов – банкер, завещава на читалище „Надежда“ и на Съюз „Юнак“ облигации на номинална стойност 1 млн. лева. Ктитор е на църквата “Св. св. Кирил и Методий”, построена по инициатива на неговите братя Васил и Никола.

Стефан Велчев дарява 10 000 златни лева на стопанското училище „Трудолюбие“ и на безплатните ученически трапезарии при мъжката и двическата гимназии. Дарява 2 000 златни лева на читалище „Надежда“. След смъртта си оставя 100 000 лева за построяване и издръжка на основно училище в Търново.

Друг голям дарител и виден великотърновец, който ще бъде изобразен на паното е д-р Петър Аладжов, блестящ финансист, Върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарил 200 000 германски марки за издигането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново, както и нумизматичната си колекция на Регионалния исторически музей. Петър Аладжов е един от основателите на Ротари клуб – Велико Търново. По предложение на клуба на негово име ще бъде кръстена Старопрестолната гимназия по икономика в града.

Митрополит Панарет Рашев предоставя 10 000 австрийски жълтици на Търновската община за откриване на българско духовно училище в Петропавловския манастир край Лясковец. Дарява 30000 лева на началните училища и 5000 лева на църквата „Св. св. Константин и Елена“. От имотите му е образуван фонд за образованието на млади свещеници в чужбина и издаването на книги на български език.

Никола Хаджиславчев и съпругата му даряват 100 000 лева за стипендии за млади търновци, които да получат средно и висше образование в България. Дават още 100 000 лв. на Втора прогимназия за облекло на бедни ученици, както и големи суми на туристическото дружество „Трапезица“ и на читалище „Искра“

Петър Керемекчиев завещава 20 000 лева на болницата „Св. св. Козма и Дамян“ и училището „Св. Кирил“ в Търново. С негови средства е основан Фонд за образование в Европа, благодарение на който 77 българи придобиват висше образование и впоследствие заемат високи длъжности в сферата на просветата, културата и управлението.

Мария Попова заедно със съпруга си завещават на женското благотворително дружество „Радост“ къща с дюкяни в центъра на града, част от движимите си имоти, включително ценна библиотека, и сумата от 14 хил. лв.

Панайот Ангелов дарява средства за приют за стари хора, а цялото си имотно състояние, възлизащо на 1 милион златни лева, завещава за благотворителни и просветни цели, като създава благотворителна фондация към Търновска община и 6 благотворителни фонда към Военното училище.

Дарителството има дълбоки корени във Велико Търново още преди Освобождението и силно насърчавано в годините след това. То е било нещо като обществен дълг, дарявали са не само богати хора, а и такива с по-ограничени възможности. За съжаление след 1944 година тази мисия е изкоренена, защото битува схващането, че държавата трябва да се ангажира с всичко. Благотворителните дружества и фондовете на дарителите са ликвидирани и национализирани от народната власт, посочи Врежаков.

Много е важно в обществото ни да се изграждат ценности и затова приехме предизвикателството да изработим това нелеко като проект пано, сподели Невена Лефтерова от GiArt. Трите художнички от творческото студио ще използват класическа техника за трансфер на изображенията върху фасадата. Паното ще бъде в ахроматична гама, топли, златисти, бежово – кафяви нюанси, като стара снимка.

Стенописът, изработен в стил монументална живопис, ще бъде трайно защитен от външни влияния.

Същинската работа по паното ще започне следващата седмица при благоприятно време.

От Ротари клуб – Велико Търново призовават великотърновци да пазят новата придобивка, за да остане тя за поколения напред.

След пресконференцията на Ротари клуб стана ясно, че БТА предоставя безвъзмездно пресофиса на агенцията, в която се проведе срещата, като жест на съпричастност към дарителите и техните последователи.


Ключови думи
Ротари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати