Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Ротари клуб – Велико Търново представи за пръв път пред незрящи проекта си за макет на Средновековен Царевец

  05.05.2022 15:59
Ротари клуб – Велико Търново представи за пръв път пред незрящи проекта си за макет на Средновековен Царевец

Президентът на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов и скулпторът Денислав Сираков, който също е ротарианец, днес представиха пред членовете на Общинската организация към Съюза на слепите идейния проект на РКВТ за макет на Средновековен Царевец.

Идеята е макетът, която е с размер 1,30/0.70 м., да бъде разположен на входа на крепостта „Царевец“, а към него да има надпис с описание и на Брайлова азбука. Искахме да разкажем първо на вас за идеята ни, за да чуем отзивите ви и вашите предложения, каза Венелин Иванов. Той и Сираков присъстваха на срещата заедно с Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Проектът, който предстои да бъде внесен за одобрение в Художествено-експертния съвет в Общината, е с автор арх. Пламен Цанев, който е доказан специалист по средновековна архитектура и работил години наред върху него. Целта е миниатюрата да показва максимално реалистично как са изглеждали по времето на цар Иван Асен II патриаршеският и дворцовият комплекс.

Макетът от бронз ще бъде изработен от Денислав Сираков, като за целта се подготвя специална 3D принтерна разпечатка. Средствата за реализацията са изцяло осигурени от Ротари клуба в старата столица.

Членовете на Общинската организация на слепите с радост приеха идеята и дадоха много предложения за нейната изработка. Те са готови да съдействат за надписа на Брайлово писмо и посъветваха склупторът да избягва остри ръбове в макета, както и нетрайни материали за покритието. Сираков обеща да се вслуша внимателно в мненията и заяви, че скоро пак с приятелите от Ротари клуб ще посети организацията, за да представи нагледно 3D проекта.

Много се радваме, че дойдохте първо при нас и с радост ще бъдем ваши партньори, заявиха представителите на общинската организация, които с нетърпение чакат реализацията на проекта, за да поканят във Велико Търново свои приятели и познати от сродни организации в страната и чужбина.

Подобни модели на емблематични сгради и крепости има в много европейски градове и навсякъде те предизвикват голям интерес сред туристите. Такъв макет ще бъде изработен за пръв път във Велико Търново.


Ключови думи
Ротари макет на Царевец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати