Вторник, 25 Oct 2022
            
Велико Търново Икономика

Строители излизат на протест, блокират движението край бензиностанция „Ромпетрол“ във Велико Търново

  26.07.2022 14:11
Строители излизат на протест, блокират движението край бензиностанция „Ромпетрол“ във Велико Търново

Национален протест на строителния бранш започва на 27 юли. 20 отсечки в цялата страна ще бъдат блокирани от утре в следващите три дни заради протеста на строителните фирми, които все още не са получили парите си от държавата за извършените от тях ремонти, а дейността им може да остане блокирана и занапред.

В цялата страна се предвижда затваряне на движението от 10 до 11 часа. Във Велико Търново мястото е път I-5 при бензиностанция „Ромпетрол“.

Причина за протеста са неразплатени средства от страна на държавата за поддръжка на пътища и за пътни ремонти. Още вчера Българската браншова камара „Пътища“ излезе с нарочна декларация.

„Промяната“ остави България без пътища. Българска браншова камара “Пътища” повече от една година провежда срещи, води преговори, представя анализи и организира протестни действия с една единствена цел: да защити труда на хилядите работещи в сектора и да осигури на българските граждани безопасни условия на пътуване по пътната мрежа на страната. Направихме десетки компромиси и отстъпки, за да покажем своята отговорност към държавата и да върнем поддържането на пътната инфраструктура към необходимите нива и работещите в бранша към нормално съществуване.

Срещу тези наши усилия „Промяната“ противопостави: Пълна липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение; Прехвърляне на отговорността от Министерски съвет към Народното събрание, с цел бягство от конституционно вменени задължения и размиване на отговорността за състоянието на строителния бранш; Безотговорни прийоми и стратегии, целящи провеждане на политически кампании; Откровено лъжливи обещания за разплащане на законно извършени ремонти и индексация на цените в строителството; Доклади, написани  от некомпетентни междуведомствени работни групи, съставени в основната си част от неверни твърдения, опровергани междувременно от други държавни институции; Неприкрито говорене за желанието да бъдат фалирани и унищожени фирмите от пътния сектор, които са изграждани с години и са ключови елементи от икономическия живот в страната; Неразплащането и нежеланието да се поема отговорност доведе до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Престъпно е поведението в 21 век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии заради некомпетентни “политици” и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени човешки животи!“, се посочва в декларацията.

И още: „Последният епизод от сагата с българските пътища беше ЕДНОЛИЧНОТО решение на Председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание за отмяна на заседанието, което трябваше да се проведе на 21.07.2022 г. и което трябваше да се произнесе за окончателното разплащане на вече извършени дейности и да приеме измененията в ЗОП, които да позволят индексация на цените в строителството, с цел да се завършат започнати стотици обекти, включително финансирани с европейски средства и да се предпази България от санкции и загуба на милиарди левове, така необходими за инвестиции в инфраструктурата на страната“.


Ключови думи
пътища протест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати