Вторник, 04 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Балет „Калина” е най-успешната българска танцова школа на Dance World Cup, но има нужда от помощта на местната власт и бизнеса, за да задържи нивото

  05.07.2022 17:00
Балет „Калина” е най-успешната българска танцова школа на Dance World Cup, но има нужда от помощта на местната власт и бизнеса, за да задържи нивото

Балет „Калина” е най-добре представилата се българска танцова школа на тазгодишното Световно първенство. От трите златни медала за български танцьори два са за представители на горнооряховския балет, а към тях се добавят още един сребърен и един бронзов медал.

В малката гала на първенството имаше едно българско участие и то беше на квартета от „Калина” – Йоана Василева, Дария Стайкова, Каролина Боева, Даяна Миладинова, завоювал златен и сребърен медал с двата си танца в най-малката възраст. В голямата гала също имаше едно българско участие и това беше Денислав Иванов, който в крайна сметка спечели и титлата Абсолютен световен шампион сред индивидуалните изпълнители. Бронзовият медал е за Габриела Мерджанова в соловите изпълнения. Росиана Токмакчиева и Вивиана Бонева не взеха медал, но също се представиха прекрасно в убийствената конкуренция на най-добрите школи от цял свят.

Само ден след завръщането си от Испания, участниците в световния шампионат отново са в залата на НЧ „Напредък 1869” и тренират за новия сезон. Няма близки състезания, но точно през лятото се сменят всички композиции, а това са близо 30 танца, пояснява Денислав Иванов, който постави всички хореографии на 11-те горнооряховски изпълнения, изиграни на сцената в Сан Себастиян.

Групата направи кратка пауза за среща в Общината, където кметът инж. Добромир Добрев и зам. кметът Григор Минков посрещнаха шампионите, треньорите и родителите на торта и бонбони.

Знам колко е трудно да постигнеш това ниво. Смятам, че е истинско геройство от ваша страна и много се гордеем с вас, посрещна инж. Добрев малките танцьори. Благодаря ви, че полагате този труд, че подкрепяте децата, обърна се той към ръководителите на балет „Калина” и към родителите.

Художественият ръководител на балет „Калина” Калинка Генова се възползва от случая да поиска подкрепата на Общината за своите талантливи възпитаници. Финансирането е най-големият проблем, когато се бориш за високи постижения. Само таксата за участие на едно дете в Dance World Cup  - световния танцов шампионат, е 500 лева. Отделно са разходите за пътуване и престой. Ако беше спортен клуб, при две световни титли и още два медала, щеше да има субсидии от държавата, тотото и Общината. За танцовия шампионат обаче всичко се плаща от родителите. А не е само този шампионат. Участието на колкото се може повече състезания е изключително важно, защото само пред публика и само в конкуренция се изгражда голямото майсторство. А много състезания без финансова подкрепа няма как да се случат, разказват от балета.

Обмисляме как със следващия бюджет да подкрепяме клубове и НПО-та, които работят с деца и постигат резултати. Надявам се догодина да имаме и повече възможности да финансираме подготовката и участията в прояви като Световното танцово първенство, обеща кметът на танцовите шампиони.

И за разлика от друг ден, след срещата малките не се върнаха в залата за тренировки, но получиха домашно да повторят новия си танц пет пъти вкъщи. Огромен труд стои зад този успех, споделиха и родителите на децата. Всеки ден се тренира поне по 4-5 часа и в залата, и у дома. Без родителската отдаденост пък няма как да се получат нещата, защото децата са много малки. Нашите световни шампионки, които са 8-9 годишни, имат вече две-три години къртовска работа и успяха да спечелят най-голямото отличие още при първото си явяване на голяма сцена. Предстои да ги приземим и да продължим да работим по същия методичен начин, споделя Калинка Генова.

Няма проблем, вече сме ги приземили, добавя Денислав, който все по-сериозно се заема с ролята на хореограф и треньор. Освен че постави всички танци, той беше и ръководител на групата в Сан Себастиян. Абсолютната световна титла поставя всъщност край на състезателната му кариера. Или поне така смята за момента. В момента Денислав, който завърши с отличие ПМГ „Васил Друмев”, учи биотехнологии в Софийския университет. Но е все по-уверен, че танците ще са неговата професия – вече като хореограф и треньор.

Натоварването и съответно развитието е много по-комплексно при танците, отколкото в който и да е спорт. От детето се иска да е музикално, интелигентно, артистично, емоционално и да полага много труд за развитие на физическата си подготовка. Много, много работа. Талантът, разбира се, е добре дошъл, но иначе всичко се учи с много повторения и безкрайни тренировки. Хората смятат, че танцът е забавление. Но, когато искаш да си световен шампион, танцът е много сълзи и синини. Всичко обаче си струва, когато наистина представиш школата си, града и страната така, че зад теб да останат най-добрите танцови школи в света, споделя Калинка Генова.

В най-големия световен танцов форум за годината Dance World Cup 2022 в Сан Себастиян, Испания, участваха представители на близо 40 нации. Всички те са минали през квалификации в своите страни, така че над 120 000 деца и младежи са участвали в пресявките за шампионата. Пресяването продължава и на самото първенство. Измежду 50 до 100 участници в категория се избират десет и те отново танцуват, за да определят най-добрия. Всички победители в различните категории и възрасти пък накрая спорят за трите абсолютни купи – за соло, дует и групи. Спечелвайки абсолютната купа за соло, Денислав Иванов постига най-големия успех, на който може да се надява в кариерата си. Но въпреки това казва, че бил най-щастлив, когато започнали да обявяват местата във финала на малките групи. Когато започнали да изреждат отзад напред Великобритания (най-голямата школа в танците), Испания, пак Великобритания и т.н все големи имена в танците, за да стигнат до първото място на четирите малки дами от България, Горна Оряховица и балет „Калина”.

Балет „Калина” постави Горна Оряховица сред най-сериозните танцови центрове в България. От тук насетне топката е в полето на местната власт и местния бизнес. От тяхната помощ ще зависи дали това ниво ще бъде задържано и дори надградено.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
балет "Калина" световни шампиони
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати