Понеделник, 15 Мар 2021
            
Други

Денислав и Ирен-Мари от Балет „Калина“ спечелиха стипендии от МОН

  20.11.2019 16:05
Денислав и Ирен-Мари от Балет „Калина“ спечелиха стипендии от МОН

С две стипендии на МОН и отлично представяне се върна Балет "Калина" от Националния конкурс "България танцува", проведен в Димитровград. Двадесет деца от Балет „Калина” при НЧ „Напредък - 1869” в Горна Оряховица с ръководител Калинка Генова се представиха блестящо с танците си в различни възрастови групи.
Денислав Иванов и Ирен-Мари Дочева извоюваха държавни стипендии на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката във възрастова група от 8 до 12 клас при изключително оспорвана конкуренция. Изпълнението на танците им „Сутра” и „Изгубена в любов” по хореография на Александра Драгова донесоха най-големите награди на Денислав Иванов, ученик на ПМГ „В.Друмев” във Велико Търново, и Ирен-Мари Дочева, ученичка на СУ „Георги Измирлиев” в  Горна Оряховица.
Танцът „Сутра” в стил съвременни танци на Денислав Иванов е с второ място в общото класиране.
В конкуренция от 50 солови изпълнения във възрастова група 5 – 7 клас дебютните танци по хореография на Денислав Иванов на талантливите Габриела Мерджанова, Мариела Йорданова, Деница Димитрова и Рая Панова бяха класирани в челната десетка на конкурса. Танцът „Сирак” на Кристина Георгиева, състезател във възрастова група 8 - 12 клас, също заслужи място в десетката.
Росиана Токмакчиева с изпълнение на танца „Анатомия на тайните” в стил съвременни танци достойно представи балет „Калина” в оспорваното национално състезание, в което взеха участие над 2000 танцьори в направления “Класически балет”, “Характерни танци” и “Съвременни танци”, разделени в 49 състезателни категории в 4 възрастови групи.
В категория „Дуети” отново безапелационна победа на танцьорите на балет „Калина”, участвали с два танца, съответно наградени с първо и второ място.
Жури в състав примабалерината на Софийска опера и балет доц. д-р Диляна Никифорова, доц. д-р Анна Пампулова - преподавател в НБУ, Сара-Нора Кръстева - директор на балета на Софийска опера и балет, Дарина Бедева - преподавател в Националното училище по танцово изкуство и примабалерина на Софийска опера и балет и Небойша Веселинович от Сърбия -  международен съдия от Международна танцова организация IDO, класираха от 20-те дуетни танци в конкурса на първо място дуета Денислав Иванов и Аглея Гумнерова от НУТИ, София, за танца им „ Втора кожа”; на второ място – дует Денислав Иванов и Ирен-Мари Дочева за танца им „Самодива”.
Двата наградени танца отново са по хореография на Александра Драгова.
При групите , където балет „Калина” представи най-новия си танц „Парфюмът“ и който разказва история на един убиец по хореография на Александра Драгова в изпълнение на 11 деца се класира на второ място.
Дебютният танц „Огнени създания”, в който участват 7 деца на възраст от 5 до 7 клас в стил съвременни танци, категория „Малка група”, отново по хореография на Александра Драгова, бе оценен и класиран на пето място.
Наградените танци, както и още много нови танци на Балет „Калина”, можете да видите съвсем скоро в салона на читалище „Напредък 1869” на техния Коледен концерт на 19 декември от 18.00 часа.


Ключови думи
Балет "Калина" Денислав Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати