Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Младежите от Ротаракт клуб – Велико Търново преобразиха детското отделение в Областната болница

  29.06.2022 12:48
Младежите от Ротаракт клуб – Велико Търново преобразиха детското отделение в Областната болница

Девет стаи и една баня в Отделението по педиатрия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са напълно преобразени. Ремонтираните и обновени помещения вече приемат своите пациенти. Това стана възможно след упорита няколкомесечна работа на младежите от Ротаракт клуб – Велико Търново и реализация на техния проект „За малките герои“.

Близо 600 кв. м. е ремонтирана площ, а средствата, с които са извършени дейностите, възлизат на близо 10 600 лева. $3000 са от финансиране на Фондация „Ротари“, а останалите са събрани от поредица благотворителни инициативи на ротаракторите – музикални концерти, театрални постановки и др. Партньори на проекта са Община Велико Търново и МОБАЛ.

Днес младежите от Ротаракт клуб отчетоха своята инициатива в присъствието на началника на детското отделение в областната болница д-р Валентин Точков. Как са приключили ремонтните дейности по-рано се увери и директорът на МОБАЛ д-р Красимир Попов, който изрази своята благодарност към младежите и ги поздрави за тяхната инициативност и трудолюбие.

Майчиното и детско здраве е една от многобройните зони на фокус на Ротари интернешънъл, в тази насока са насочени и усилията на Ротари клуб – Велико Търново, Ротаракт и Интеракт в старата столица, които реализираха този проект, каза в приветствието си Митко Минев, паст дистрикт гуверньор на Ротари – България. Той припомни, че през последните пандемични години Ротари клубът дари на Белодробната болница във Велико Търново нов модерен бронхоскоп за над 60 000 долара, бяха закупени холтери и кардиографи за интензивното отделение в МОБАЛ. Митко Минев изрази надежда, че ще бъде успешно приключен и стопираният заради коронавируса мащабен проект „Плод за капка кръв“ на РКВТ, насочен към превенция на диабета при децата.

Президентът на Ротари клуб – Венелин Иванов подчерта, че инициативата за обновяване на детското отделение в болницата е едно от най-хубавите неща, направени по време на управлението му през изтичащата ротарианска година. Друг радостен факт е, че този проект обедини усилията на всички ни – ротарианци, ротарактори и интерактори, каза той.

Мариела Хаджирадева от Ротаракт благодари на приятелите от клубовете за тяхната голяма отдаденост. Около 2000 деца преминават годишно пред детското отделение и сме щастливи, че правим престоят им в болничното заведение по-лек, каза тя. Най-много ме радва фактът, че обществото във Велико Търново прегърна нашата идея, а в събитията, които организирахме с цел набиране на средства, се включиха повече от 300 човека. За повечето от тях Ротари организациите бяха все още непознати, но те приеха нашите идеи, повярваха ни и ни подкрепиха. Щастлива съм, че с работата ни в детското отделение видях от първо лице как се дарява доброто, каза още Мариела.

Д-р Валентин Точков благодари сърдечно на всички участници в инициативата и каза, че през последните месеци за него е било удоволствие да работи с прекрасни и интелигентни млади хора. Такива са били и представителите на фирмата изпълнител от В. Търново, които така са организирали своята работа, че тя по никакъв начин не е нарушила ритъма в отделението. Като член на РКВТ д-р Точков изрази надежда, че подобни инициативи ще увлекат и други неправителствени организации в дух на съпричастност за благото на обществото.


Ключови думи
Ротаракт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати