Сряда, 14 Сеп 2022
            
Лясковец Общество

Шеста изложба „Заедно“ организира училище „Цани Гинчев“ в Лясковец

  13.06.2022 10:11
Шеста изложба „Заедно“ организира училище „Цани Гинчев“ в Лясковец

В Лясковец Националната изложба за ученическо творчество „Заедно“ събра рисунки на деца от цялата страна. Тази година в конкурса на Начално училище „Цани Гинчев” се включиха със свои красиви творби деца от 21 области на България - общо 652-ма участници от 64 училища и детски арт-центрове в страната.

Изложбата, която преминава от няколко години под наслов „ЗАЕДНО“, е едно от най-мащабните събития в лясковското начално училище. Тя се превърна в традиция и в нея са участвали деца не само от всички краища на България, но също и ученици от български училища в чужбина. През годините са се включвали във всяко издание на изявата и много деца със специални образователни потребности, чиято творческа изява инициаторите на ученическата изложба винаги са поощрявали с награди. Интересът към събитието е огромен и броят на творбите, които домакините са получавали за изложбата, е достигал до 1078 при второто издание на конкурса.

Националната изложба е резултат от съвместните усилия на лясковското училище „Цани Гинчев”, подкрепено от кмета на общината д-р Ивелина Гецова и от общинската Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и от Регионално управление по образованието във Велико Търново – в лицето на инж. Розалия Личева. Откриването на експозицията уважиха заместник-областният управител доц. д-р Соня Будева, заместник-кметът на Община Лясковец инж. Росица Господинова, Лидия Прокопова - старши експерт „Организация на средното образование“ от Регионално управление на образованието, Росица Димитрова – директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в община В. Търново, експерти и ресурсни учители, логопеди и психолози и много други.

Гостите бяха посрещнати от заместник директора на училището домакин Иван Пейчев и изложбата беше официално открита в Музея на градинарството. Гостите отправиха приветствия към децата, учителите и родителите, а след това се състоя и награждаването на присъстващите деца-призьори. За тържественото откриване на експозицията любезните малки домакини от НУ „Цани Гинчев” представиха празнична програма с танцови изпълнения.

Тази година децата рисуваха на тема „Заедно можем повече“ и отлично успяха да нарисуват своите мечти, желания, своите приятели, своя детски свят, както и разбирането си за толерантност, взаимопомощ и приобщаване. И в тазгодишния конкурс рисунките на децата бяха оценявани от жури от трима художници с председател Марияна Крумова и членове Николинка Бабукчиева и Даниела Христова.

Призовите места по регламент са дванадесет – първо, второ и трето място в четири възрастови групи от първи, втори, трети и четвърти клас. И тази година комисията много трудно определи най-добрите 12 рисунки.

На първо място в групата на най-малките е първокласничката Ния Неделчева - възпитаник на школа „Арт Попово”, град Попово, област Търговище. Десислава Темелска от тетевенското начално училище „Хаджи Генчо“ се класира на второ място, а на трета позиция е Селин Неджибова от свищовското средно училище „Николай Катранов“.

При второкласниците на първо място се класира Аделина Славчева от обединено училище „Неофит Рилски“, село Дерманци, област Ловеч. Втори е Богдан Богданов от ОУ „Св. св. „Кирил и Методий“ от полскотръмбешкото село Раданово, а трето място заслужи възпитаничка на СУ „Н. Катранов“ Дария Веселинова.

Весела Каймаканова от карнобатското СУ „Христо Ботев“ е първенец в групата на третокласниците, следвана от София Чернева - ученичка от ОУ „Братя Миладинови“, гр. Бургас и от Силвана Иванова, възпитаник на школа „Арт-Попово“. Берна Хамидова от същата школа е носител на първа награда при най-големите – четвъртокласниците. На второ и трето място в групата на най-големите се класираха рисунките на две деца от Варна, възпитаници на ОУ „Стоян Михайловски“ – Селин Мустафа и Георги Георгиев.

За класираните на първите три места по възрастово разпределение имаше награди, грамоти и плакети, а на всички участници бяха изпратени грамоти от организаторите на Националната изложба. Поощрителни награди училището домакин изпрати и за децата със специални образователни потребности, участвали в конкурса. Тази година най-активни са били художниците от ОУ „Черноризец Храбър“ - гр. Варна, които са се представили с близо 70 творби, отбелязва организационният екип, и те получават адмирации за цялостното си представяне.


Ключови думи
НУ Цани Гинчев Заедно
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати