Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Ръководството на лясковското НУ „Цани Гинчев“ представи начини за привличане на млади хора към учителската професия

  05.04.2019 09:40
Ръководството на лясковското НУ „Цани Гинчев“ представи начини за привличане на млади хора към учителската професия

На 25.03.2019 г. в Библиотечно-информационния център на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" (Учебен корпус 5) се проведе третото издание на кръгла маса „Мисия учител". Събитието е инициирано от катедра „Начална училищна педагогика", Педагогически факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". За трета поредна година то протича  под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, с медийната подкрепа на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки", научно списание „Педагогика".
В кръглата маса участваха студенти от Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий"; г-жа А. Андреева – областен координатор и председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители, В. Търново; директори на училища и учители от ОУ „Св. П. Евтимий" - В. Търново, НУ „Ц. Гинчев" - Лясковец, ОУ „П. Р. Славейков" - В. Търново; г-жа Н. Николова – Център „Амалипе", преподаватели и докторанти от Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".
Специален гост на инициативата беше директорът на НУ „Ц. Гинчев" - Лясковец – Диана Петкова, назначила най-много млади педагогически специалисти в област В. Търново за 2018/2019 година. Тя, съвместно с екип от млади учители и техните наставници, представи пред участниците във форума иновативни практики на училището с цел привличане и задържане на младите хора в учителската професия. Новоназначените учители споделиха пред студентите защо са избрали тази професия, своите най-вълнуващи моменти в училище с децата, трудностите, които са срещнали и как са се справили с тях. Иван Пейчев – заместник-директор на училището, представи начините за взаимодействие с родителите и привличането им като партньори в целия образователно-възпитателен процес.
Предизвикателство за четвъртокласниците бе първото им участие в кръгла маса. С вълнение те споделиха своите впечатления от младите учители. Разказаха за взаимните радостни моменти. Благодарение на любезните домакини, децата усетиха академичната атмосфера и се докоснаха до банките, на които техните учители са стояли до преди няколко месеца.
Участниците в кръглата маса бяха поздравени от ученици от НУ „Ц. Гинчев", Лясковец и ОУ „Св. П. Евтимий", В. Търново.


Ключови думи
НУ Цани Гинчев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати