Неделя, 14 Мар 2021
            
Други Лясковец

Най-старото лясковско училище отбеляза своя патронен празник

  03.12.2020 11:50
Най-старото лясковско училище отбеляза своя патронен празник

Начално училище „Цани Гинчев“ в град Лясковец спази отново традицията и в края на месец ноември отбеляза своя патронен празник. Изключително богата и интересна беше празничната програма, посветена на бележития възрожденски писател, публицист, учител, фолклорист и общественик Цани Гинчев. Поради епидемичната  обстановка много от детските изяви се излъчиха онлайн в YouTube канала на училището. По този начин се даде възможност празникът да бъде споделен с по-голяма аудитория.
Празничната програма започна с традиционния лекоатлетически крос, в който взеха участие всички ученици. Спортът е здраве и един от методите, които психолого-педагогическият екип на училището използва за превенция на агресията. Вдъхновени от детските произведения на Цани Гинчев, учениците илюстрираха сюжетите им и се включиха в изложба „Из творчеството на нашия патрон“. Второкласниците пък влязоха в ролята на природолечители и подготвиха хербарий, който нарекоха „77 билки за 77,5 болести“. С помощта на родителите си, до всяка билка, децата описаха нейното предназначение. С желание учениците се включиха и в литературния конкурс „Моето любимо училище“. По интересен и непринуден начин едни малчугани описаха своето първо училище, други споделиха забавни моменти от училищния си живот, трети показаха своята обич към любимите учители. Активно участие в училищните мероприятия взеха по-голямата част от родителите на децата. В Седмицата на бащата, под мотото „В ритъм с татко“, бяха споделени много весели семейни преживявания. Моменти на щастие изгряха и от семейните снимки във фотоизложбата „Нашите любими моменти заедно“, свързана с отбелязване Деня на християнското семейство.
На живо в платформата за видео споделяне бе излъчена и „Вечер на талантите“, в която 25 от щастливите буровчета демонстрираха своите дарби. Част от празничната програма бе и награждаването на участниците в Национална изложба на ученическото творчество „Заедно“. В нея взеха участие 150 ученици от 10 области на страната и един участник от Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Виена, Австрия. Победители в поредното издание на националната надпревара са първокласничката Ивета Гаврилова от свищовската гимназия „Николай Катранов“ в първа възрастова група, Калоян Ангелов – възпитаник на бургаския Център за подкрепа на личностното развитие – от втори клас, Лора Алексиева от трети клас на ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Монтана и варненката Александра Гуджева – четвъртокласничка в ОУ „Черноризец Храбър“.
Много атрактивно и забавно за всички протече инициативата „В обувките на другия“. Само за час учители и служители на училището си размениха ролите. Всички се справиха успешно, а децата с нетърпение очакваха  изненадата – кой ще бъде техен учител, кой ще се грижи за хигиената в училището, кой ще управлява училището, кой ще ги чака в библиотеката, за да им даде нова книжка. Голяма доза емоции донесе и денят на ученическото самоуправление, когато ученици поеха задълженията на учители и администратори. В този ден те имаха възможност да се запознаят със задълженията на учителите и специалистите в училище, както и на административния персонал. Докато бяха в различни роли, освен че изпълняваха ежедневните задължения на служителите, малчуганите подпомогнаха и стартирането на проект „Подпомагане на равния достъп до образование и личностното развитие на учениците в НУ „Цани Гинчев“ - град Лясковец“, който ще се реализира съвместно със Сдружение „ЗОВ България“. В рамките на проекта седем студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, обучаващи се в направления „Психология“ и „Педагогика“ осъществяват индивидуална подкрепа на седем ученици от училището през цялата учебна година в онлайн среда.
„Със сигурност тези преживявания ще оставят траен спомен у малките ни възпитаници. А и не по-малко се забавляваха и учителите, водени от принципите, че каквото и да се случва, традициите трябва да се спазват и заедно ще се справим с всяко едно предизвикателство“, убеден е заместник-директорът на училището Иван Пейчев.
Всички участници в мероприятията, посветени на месеца на патрона – ученици и родители, получиха грамоти от ръководството на училището. Поздравление и сърдечни пожелания към всички – ръководство, учители, възпитаници и победители в Четвъртата изложба „Заедно“ поднесе и кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова.


Ключови думи
НУ Цани Гинчев Лясковец Иван Пейчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати