Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Изложба събитие в света на графиката и то със силно горнооряховско участие показва Художествена галерия „Недялко Каранешев”

  02.06.2022 20:30
Изложба събитие в света на графиката и то със силно горнооряховско участие показва Художествена галерия „Недялко Каранешев”

Изложба – събитие показва Художествена галерия „Недялко Каранешев” този месец. Откриването на експозицията събра предимно ценители, а бе уважено и от кмета инж. Добромир Добрев. Това е най-доброто от света на графиката, което е показвано в тази зала, казаха художниците, дошли да видят изложбата.

Международната графична изложба „Божествена комедия” представя 168 произведения на малката класическа графика. Няма модерни технологии и дигитална обработка, но за сметка на това има всичко модерно в света на екслибриса. Произведенията са реализирани в разнообразието от технологични възможности на високия, дълбок и повърхностен печат, а изложбата представя едни от най-големите имена на съвременното графично изкуство.

Изложбата показва най-доброто от 11-то издание на конкурса за екслибриси, организиран от община Бодио Ломнаго, близо до Милано в Италия и Италианската асоциация за Екслибрис. Всяка година този конкурс събира най-добрите автори на графични миниатюри като всеки път те работят по различна тема. През 2021 г. темата е Данте Алигиери и „Божествена комедия”. Миналата година се навършиха 700 години от смъртта на създателя на модерния италиански език и литература и всички културни събития на Ботуша бяха посветени на тази годишнина. Така че и включилите се в конкурса трябваше да дадат своите интерпретации на разходката на Данте и Вергилий в Ада, Чистилището и Рая.

В конкурса участват 7 българи, 5 от които са сред отличените. Трима от отличените пък са свързани с Горна Оряховица. Второ място печели горнооряховчанинът Христо Найденов, който е преподавател във ВТУ и е сред най-известните в чужбина български майстори на екслибрис. Третото място е за Петър Лазаров, който пък е избрал Горна Оряховица за свое място, след като е проправил път между Холандия и Китай. 7-годишният му син Виктор също е участвал в конкурса и е с награда за най-малък автор. Калина Кралева и Татяна Кръстева са с почетен диплом от участвалите българи.

Изложбата след конкурса е замислена за пътуваща, но ковидните ограничения в края на миналата и началото на тази година малко ограничават първоначалните планове. На 16 октомври 2021 г. изложбата стартира във Варезе, Ломбардия. Идеята е да обиколи много музеи, но идва поредният локдаун. С постепенното падане на ограниченията тази пролет изложбата отново е на път. Първо е показана в музея Frederikshavn в Дания, а от там идва в България, където първата стъпка е Горна Оряховица. Всъщност само два български града ще видят най-доброто от този тип изкуство в момента и освен Горна Оряховица другата българска спирка на изложбата е във Варна. След това се връща в Италия в Палермо и т.н., а в края на годината ще е в Европейския музей на екслибриса в Белгия.

А защо идва точно в Горна Оряховица? Заради контактите на уредника на галерията д-р Деница Иванова – Александрова, която също е сред утвърдените графици и майстори на екслибриса и миналата година беше сред наградените в подобен конкурс, също на тема Данте и „Божествена комедия”. Деница работи с Италианската асоциация на екслибриса и вече е организирала изложба на конкурса от Бодио Ломнаго, но във Велико Търново през 2018 г., когато темата е била La Donna Eterna – Вечната жена.

Изложбата „Божествена комедия” ще остане в Художествена галерия „Недялко Каранешев” до края на месеца.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
еклибрис изложба Деница Александрова Художествена галерия Недялко Каранешев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати