Четвъртък, 06 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“ гостува във Велико Търново

  31.05.2021 16:47
Изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“ гостува във Велико Търново

Изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“ гостува във Велико Търново. Подредена е във фоайето на Общината и ще остане до края на седмицата. Поводът е честваният Ден на светите братя Кирил и Методий“, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и посланика на Словашката република в България Н. Пр. Мануел Корчек.

Тя разказва за пристигането на светите братя Кирил и Методий на територията на днешна Словакия, за историята на Великоморавия и началото на християнството в Словакия. Организатори са Посолството на Словашката република в София в сътрудничество със Словашките пощи и Пощенския музей в град Банска Бистрица.

Дипломатът прояви интерес към мерките за енергийна ефективност и в частност – към програмата за саниране, която се приема много добре от хората. Снежана Данева-Иванова посочи, че през последните години това е било водещ приоритет и на национално ниво – от последното редовно избрано правителство, и на местно – от страна на общината. С нова визия и в отлично състояние във Велико Търново са десетки ремонтирани жилищни сгради, училища, детски градини и др. При настоящата обстановка в страната обаче бъдещето на програмата е неясно, което е притеснително за общините, посочи заместник-кметът.

Снежана Данева-Иванова и посланик Корчек обсъдиха възможностите за засилване на българо-словашкото партньорство през призмата на градовете, образователните институции, културата и културните събития, инвестициите и бизнеса.

 


Ключови думи
Изложба Словакия марки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати