Понеделник, 22 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Андреа Христея от Румъния спечели Гран при на XVI конкурс „Нова музика”

  22.05.2022 21:10
Андреа Христея от Румъния спечели Гран при на XVI конкурс „Нова музика”

Андреа Христея от Румъния си тръгна с голямата награда на XVI международен конкурс „Нова музика” в Горна Оряховица. Победителката в двудневната музикална надпревара получи статуетката, изработена от горнооряховския художник Илия Банков, от председателя на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров. Малко по-рано той връчи една от специалните си награди на горнооряховчанката Василия Стоичкова, която в конкурса представя Румъния, където е студентка.

С награждаването в IV възрастова група на индивидуалните изпълнители от 18 до 25 години приключи 16-то издание на конкурса „Нова музика”. В продължение на два дни на сцената на читалище „Напредък” се състезаваха близо 130 млади дарования, разделени в четири възрастови групи при индивидуалните изпълнения и в две възрастови групи за групи и формации. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател Милена Добрева и членове Валентин Мунтеян и Георги Янков.

Носителката на Гран при Андрея Христея е от IV възрастова група, където първото място спечели Александра Златева от Разград. Второто място е за Петър Петров от Нови Пазар, а третото място си разделиха трима изпълнители – Арзу Юсеин от Каспичан, Иван Андонов от Пловдив и Патрисия Симеонова от Ямбол.

Най-много награди журито връчи в I възрастова група, където са най-малките таланти между 5 и 9 години. Всички участници получиха предметна награда от един от спонсорите на конкурса Петя Тихинова, а журито се постара да поощри повече деца. Все пак най-много се отличи Виктория Пощарова от Шумен, която е с Първо място – златен медал и специална награда. Второ място и сребърен медал в тази група има Ивайла Николова от Горна Оряховица.

Виктория спечели и второ място при групи и формации до 13 години, където участва в дует с Андрей Видев от Горна Оряховица. В тази категория победител е Вокален състав Emoji Kids от Велико Търново, а третото място е за Вокален състав Music sounds от Горна Оряховица.

Във втора възрастова група на индивидуалните изпълнители между 10 и 13 години първото място бе поделено от трима  - Кристина Енчева от Горна Оряховица, Виктория Петрова от Русе и Михаела Стойчева от София. По трима са носителите и на сребърен и бронзов медал в тази група.

Две са първите места в Трета възрастова група 14 – 17 години. Победители и носители на златните медали са Симеон Славев от Горна Оряховица и Марио Младенов от Каспичан. Второто място си поделиха четири изпълнителки – Никол Попова от София, Аглая Тодорова от Бургас, Грета Бакалова от Варна и Калина Десподска от Велиндград. Четири са и третите места в тази група.

Симеон Славев и Никол Попова, които са възпитаници на Аделина Колева и вече имат няколко награди като дует, спечелиха първото място в категория групи и формации, възраст над 13 г. Второто място отново е за местната школа – Вокален състав „Графити”. Третото място е за дуета Анелия и Кристиян Налбантови от Поморие.


Ключови думи
Нова музика Андреа Христея
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати