Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Таланти от 6 държави влязоха в надпреварата за наградите от XIV конкурс „Нова музика”

  19.04.2019 18:23
Таланти от 6 държави влязоха в надпреварата за наградите от XIV конкурс „Нова музика”

За 14-ти път Горна Оряховиза събира част от пеещите таланти на България, а тази година и на Румъния, Беларус, Молдова, Азервайджан, Косово. Над 140 млади изпълнители ще си оспорват наградите в конкурса, който се организира от НЧ „Напредък - 1869“ и Община Горна Оряховица и е под патронажа на Министерството на културата.
Тазгодишното му издание е посветено на 150-тата годишнина на НЧ „Напредък - 1869“.


Зам. кметът Йорданка Кушева откри поредното издание на международния конкурс. Тя подари икона на Света Богородица на основателката и вдъхновителката на музикалната надпревара – Аделина Колева и пожела на децата и техните ръководители да не спират по пътя си, посветен на изкуството.

Първото изпълнение в тазгодишния конкурс беше на миналогодишните победите от софийската формация "Грамис".


Според статута на конкурса участниците се явяват в 2 категории – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи, и вокални формации в 2 възрастови групи. Участниците се представят в два тура с песни по избор, без селекция след I тур.
От тази година е добавен трети тур, в който се състезават участници от III и IV възрастова група и II група при вокалните формации, показали най-висок резултат в предишните два тура. Класираните за III тур се състезават за трите най-големи награди на конкурса – Гран при, Награда на спонсорите и Награда „150 г. НЧ „Напредък - 1869“.
За първи път публиката на конкурса ще има възможност да даде своя глас за най-добре представил се изпълнител в I и II възрастова група. Наградите на публиката са осигурени от спонсори.
Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от международно жури. Тази година негов председател ще бъде Нели Рангелова. Членове на журито са Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Десислава Станкова – един от най-успешните вокални педагози в страната и ръководител на Вокална школа „New voices” – Търговище, Гюнеш Абасова – вокален изпълнител от Република Беларус, Шеки Ходжа - композитор и аранжор от Косово, Валентин Мунтеан – композитор от Румъния.


Обещаваме да бъдем обективни и се надявам да превърнем тези три дни в празник, а не само в надпревара, каза Нели Рангелова преди журито да пристъпи към работа. Първи на сцената излязоха индивидуалните изпълнители в най-малките възрастови групи. Гала концертът и връчването на големите награди е в неделя от 17 часа.


Ключови думи
Нова музика
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати