Вторник, 27 Сеп 2022
            
Елена Култура

Нощта на музеите в Елена се превърна в празник на науката и изкуствата

  16.05.2022 16:11
Нощта на музеите в Елена се превърна в празник на науката и изкуствата

По повод Европейската нощ на музеите – 14 май, Музеят на Възраждането в Елена събра посетители, ценящи стойностните събития, свързани с науката, литературата, изкуството.

Лъчезарните момичета от танцова формация „Балканджийче“ посрещаха гостите пред храма „Свети Никола“ в АИК „Даскалоливница“, дошли да уважат представянето на първата книга на д-р Йордан Минчев.

Водеща и домакин бе директорът на Музей на Възраждането Стилияна Марчовска. Тя приветства гостите на събитието и ги запозна с предстоящата програма.

Книгата на д-р Минчев бе представена от проф. Петко Петков, историк и дългогодишен преподавател във Великотърновския университет.

Фундаменталният исторически труд на д-р Йордан Минчев – книгата „Иларион Ловчански и Кюстендилски - живот и дейност“, е ценна научна разработка, защото описва биографията на първия български екзарх, една непозната и неразработена до момента тема в българската история. Д-р Минчев сподели, че предстоящите му творчески планове са свързани с любимия му XIX век, както и с малко известни, но значими исторически личности от това време.

Следващото събитие – изложбата от колекцията на Веселин Марчев „Скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали“, предизвика широки усмивки и искри в очите на дамската част от посетителите в Художествената галерия. Багрите на дарените от природата красиви диаманти, рубини, аметисти, сапфири, смарагди и много други са обработени посредством различни техники и са подходящи за влагане в накити.

Кулминацията на вечерта – „Пиано барът на открито“, поради обилния дъжд навън се превърна в „Пиано бар в Галерията“. Посетителите бяха възхитени от елегантната обстановка и красивата украса, подготвени с много вкус и внимание от организаторите.

Приятна музика, чаша вино и задушевна атмосфера направиха културното събитие истински празник, а посетителите в Художествената галерия не спираха да прииждат до късните часове на нощта./ сн. Община Елена


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати