Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Гран при на „Танцова въртележка” е за формация „Търговище” и Virginia Ballet

  01.05.2022 16:50
Гран при на „Танцова въртележка” е за формация „Търговище” и Virginia Ballet

Голямата наградата на Четвъртия национален конкурс „Танцова въртележка” в III и IV възрастова група бе присъдена на Балетна формация „Търговище”. Наградата връчи председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров, а малко по-късно зам. кметът Григор Минков обяви конкурсът за закрит, поканвайки танцовите школи отново да се съберат в Горна Оряховица и догодина.

Журито в състав Цветанка Гергинова – председател, проф. д.н. Анелия Янева и Росен Канев, трябваше да оцени над 300 танца в продължение на три дни и сред тях да отсее най-добрите. Повече от 500 изпълнители от 22 танцови школи от 20 града от всички краища на България се качиха на сцената на НЧ „Напредък”. Изпълнителите бяха разделени в четири възрастови групи, като в първия ден се представиха сола, дуети и триа, а в следващите два дни танцуваха групи и формации в три танцови жанра – класически балет, характерни и съвременни танци.

Балетна формация „Търговище” беше отличена с голямата награда при големите балетисти, но Гран при беше присъдено и в I и II възрастови групи. Наградата спечели „Virginia Ballet” към Младежки дом – Велико Търново.

Домакините от балет „Калина” към НЧ „Напредък 1869” също запазиха част от купите за себе си. С „Грехове” горнооряховските танцьори спечелиха първо място при групите в III възраст (12-15 г.), раздел Съвременни танци.

Също първо място спечели и групата в I възраст (5-8 г.) за „Маджонг” в Съвременни танци.

Габриела Мерджанова е с първо място за солото си Green mile във възраст 12-15 г. - Съвременни танци. С първо място е и Кристина Георгиева за солото си „Сирак” в Съвременни танци над 16 г. В същата категория Росияна Токмакчиева е втора със Sacramentum.

Кристина Георгиева спечели и второ място за Характерни танци с Rusian winter.

При най-малките (5-8 г.) три момичета от балет „Калина” спечелиха първи места за соловите си изпълнения – Йоана Василева за „Носталгия”, Каролина Боева за Katara и Дария Стайкова за Carnaval.

Йона Василева и Каролина Боева заслужиха първо място и при дуетите с Luminos. Йоана спечели първо място и в Характерни танци с Shiva.

Във II възрастова група (9-11 г.) Вивиан Бонева е на първо място за Съвременни танци със Zenith.

Дуетът на Дария Стайкова и Дияна Миладинова Spring бе класиран на трето място.

Също на трето място е Pasodoble на Даяна Миладинова в Характерните танци. В тази категория Вивиан Бонева е втора с Burning flame.


Ключови думи
Танцова въртележка НЧ Напредък Балет Калина Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати