Неделя, 05 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Култура

Балет „Калина” спечели Гран при на „Танцова въртележка”

  06.06.2021 16:41
Балет „Калина” спечели Гран при на „Танцова въртележка”

Голямата награда на Националния конкурс „Танцова въртележка” остана в Горна Оряховица. Журито присъди Гран при на балет „Калина”, чийто ръководител Калинка Генова е инициатор за създаване на конкурса. Танцовото състезание се осъществява за трети път с прекъсване заради пандемията миналата година. Негови организатори са НЧ „Напредък – 1869”, на чиято сцена се провежда конкурсът, с подкрепата на Община Горна Оряховица.

Индивидуални и групови изпълнители от София, Варна, Русе, Велико Търново, Търговище, Добрич, Габрово, Силистра, Лясковец, Дебелец участваха в танцовата надпревара в Горна Оряховица. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател Цветанка Гергинова - съдия в Национален конкурс „Път към славата”, председател на жури в Movmnt International Dance Competition и съдия на квалификация на ESDV - DanceStar Bulgaria, директор на АРТС дивелъпинг център G и Арт директор на  Студио за модерни танци G – София. Тя журира конкурса „Танцова въртележка” за трети пореден път.

Нейни колеги бяха Захари Нанков - танцьор, хореограф, преподавател и възпитаник на Цветанка Гергинова. Магистър по „Балетна режисура” в АМТИИ. Понастоящем докторант към катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, където преподава Методика на обучение в модерния танц по принципа „Еспирал” и Хип Хоп. Работи и твори в стиловете Класически танц, Джаз, Уличен танц и Съвременен танц, и Мирослав Димитров - репетитор и изпълнител - в група „Вакали”. Преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София.  Хореограф – постановчик с постановки с български народни танци и характерни танци в страната и чужбина. Хореограф и директор на Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ - Благоевград.

Танцовата надпревара продължи три дни. Участниците от 19 танцови школи от страната на възраст от 5 до 18 години изпълниха над 200 танца в три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет, разделени в 4 възрастови групи.

Наградата Гран при беше връчена от зам. кмета Григор Минков, който не пропусна да благодари за труда на всички, изявили се на сцената и най-вече на тези, направили конкурса възможен след дългото прекъсване заради ограниченията, наложени от коронавируса.

Благодаря на талантливите деца и млади хора от елитните  танцови школи в страната. Благодаря на всички ръководители, хореографи и родители. Благодаря на журито за безпристрастната и ползотворна работа. Благодаря на екипа на читалището, работил за този конкурс, завърши Григор Минков.


Ключови думи
Танцова въртележка балет Калина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати