Неделя, 31 Юли 2022
            
Горна Оряховица Култура

С танц на световния шампион Денислав Иванов откриха официално „Танцова въртележка” в Горна Оряховица

  30.04.2022 11:31
С танц на световния шампион Денислав Иванов откриха официално „Танцова въртележка” в Горна Оряховица

Вторият ден от конкурса „Танцова въртележка” започна с официалното откриване, на което бе представено и професионалното жури, оценяващо изпълненията. Негов председател е Цветанка Гергинова - съдия в Национален конкурс „Път към славата”, председател на жури в Movmеnt International Dance Competition и съдия на квалификация на DanceStar Bulgaria, директор на Алианс за развитие на творческите сили „Дивелъпинг център G” и арт директор на „Студио за модерни танци G” – София.

Другите двама оценяващи имат не по-малко впечатляващи визитки.

Проф. д-р Анелия Янева е създател на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Преподавател е в Музикална академия „Панчо Владигеров“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Носител на награди за хореография и за научна разработка в областта на балетното изкуство.

Росен Канев е премиер-солист и репетитор на Софийската опера и балет. Преподава в НУТИ. Удостоен е с „Кристална лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Тримата ще имат трудната задача да оценят над 300 изпълнения в рамките на три дни.

В първия ден от конкурса вече минаха близо 230 танца на индивидуални изпълнители, дуети и триа. Предстоят групите и формациите, чиито изпълнения са над 80.

В четвъртото издание на танцовата надпревара в Горна Оряховица се включиха над 500 участници от Велико Търново,Русе, Хасково, Разград,Благоевград, Търговище, Варна ,Добрич, Дебелец, Дряново, Севлиево,Габрово, София  и Горна Оряховица.

Те са представители на 22 танцови школи от страната и ще изпълнят 230 солови  танца и 84 танци в категория „Група” и „Формация” в  три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет.

Състезателите са разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 8 г., от 9 до 11 г., от 12 до 15 г. и над 16 г. и в 4 категории – солови изпълнители, дует или трио, група до 8 танцьори и формация с над 9 танцьори.

Днес на сцената са групи и формации от първите две възрастови групи. В неделя е ред на най-големите.

Инициатор на конкурса „Танцова въртележка” е художественият ръководител на балет „Калина” към НЧ „Напредък 1869” Калинка Генова. Читалището и Община Горна Оряховица са основни организатори, с подкрепата на фирми и приятели на танца от региона.

Председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров обяви официално конкурса за открит, след като водещата на церемонията Кристиана Петкова покани журито на сцената. Преди то да се заеме с оценяването на изпълненията от втория ден, танцовата въртележка поведе световният шампион по танци Денислав Иванов. Той представи танц заедно с Калина Кръстева, а следобед от 16:30 часа ще има уъркшоп със свободен достъп за всички, които искат да научат нещо повече за изкуството на танца.


Ключови думи
Танцова въртележка Денислав Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати