Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Все повече организации и доброволци заявяват готовност да съдействат на настанените в региона бежанци

  16.03.2022 15:34
Все повече организации и доброволци заявяват готовност да съдействат на настанените в региона бежанци

Все повече организации и доброволци се обръщат към Областния координационен център по кризата с Украйна с готовност да съдействат на настанените в региона бежанци. Зам.-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров увери, че няколко общопрактикуващи лекари от Велико Търново имат готовност да запишат в листите си децата от Украйна, така че те да могат да получат съответните ваксинации и в най-скоро време да бъдат записани в месни училища и детски градини.

От Езиков център „Алианс“ също потърсиха Областния координационен център с уверение, че имат готовност да предложат безплатни курсове по български и английски език на пристигащите бежанци.

От Туристически дом „Момина крепост“ край Велико Търново сигнализираха, че децата бежанци, настанени при тях, имат нужда от поне пет компютъра, за да провеждат онлайн обучения. Към момента са им осигурени два, но те са недостатъчни. В комплекса има 34 бежанци, от които 12 са деца. В Горна Оряховица в хотел „Раховец“ са настанени още 47 бягащи от войната, а утре в хотел „Амбарица“ ще бъдат приютени още 40 човека. Зам.-областният управител и председател на Областния координационен щаб доц. д-р Соня Будева ще се срещне с тях, за да им даде разяснения по престоя им в страната.

Припомняме, че Областният координационен център има следните компетенции:

-събира, обработва и предоставя три пъти в седмицата /понеделник, сряда и петък/ информация за наличните ресурси за настаняване на граждани пристигащи от Украйна

- съдейства на БЧК, НПО и граждани във връзка със събирането и предоставянето на хуманитарни помощи

-координира взаимодействието между държавните органи и местната власт за осигуряване на институционална подкрепа по отношение на здравеопазване, социално подпомагане, образование трудова заетост и др. възникнали нужди във връзка с приемането на украински граждани на територията Р. България

Връзка с Областния координационен център ще се осъществява чрез:

тел. 062 600841 /от 09.00 до 17.00/

e-mail: [email protected]

Отправяме призив към всички граждани и юридически лица, които имат възможност и желание, да окажат съдействие на БЧК.

В град Велико Търново материалните дарения се събират в пункт, предоставен от Община Велико Търново на ул. Марно поле №14.

Всеки делничен ден

от 9.00 до 11.00ч.

от 14.00 до 16.00ч.

За контакт и информация: 062/ 620233/ снимката е илюстративна


Ключови думи
бежанци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати