Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Елена

Имотите на бившата жп гара в град Елена остават държавна собственост

  16.03.2022 10:57
Имотите на бившата жп гара в град Елена остават държавна собственост

Гарата в град Елена е построена през 70-те години и е една от новите за времето си в България. Днес сградата ѝ, намираща се в самото начало на града, е в неприветлив и рушащ се вид.

С постановление на Министерски съвет от 2003 г. железопътната линия Горна Оряховица - Елена е закрита като нерентабилна.

През годините Община Елена води множество преговори с Министерството на транспорта, за да придобие безвъзмездно собствеността върху два от поземлените имота, включващи общо три сгради в тях, за да бъдат те експлоатирани в интерес на местната общност и в подкрепа на икономическото развитие на района.

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Закона за държавната собственост, когато нуждата от имот – частна държавна собственост, отпадне или имотът не се ползва по предназначение, правото на управление се отнема със заповед на областния управител след становище от министъра или ръководителя на ведомството, което управлява имота.

В тази връзка през 2020 година, след решение на Общинския съвет, кметът на община Елена отправи официално искане към Министерството на транспорта и съобщенията за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост, с предоставени права на управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НК „ЖИ“).

Първоначално бе получено положително становище от генералния директор на НК „ЖИ“ за отпаднала необходимост за ползване на имотите и за предоставянето им на Община Елена за стопанисване.

С встъпването си в длъжност новото редовно правителство обяви, че развитието на железопътния транспорт се извежда като основен приоритет на държавата. От там са обмисляни възможности за възстановяването на железопътната линия от гара Елена до гара Горна Оряховица, което да позволи на района да се развива като туристическа дестинация и да противодейства на обезлюдяването на населените места по линията. От министерството заявяват намерение да бъдат разгледани и потенциални схеми за финансиране, включително и чрез създаване на сдружение с участието на държавата, общини и частни компании.

С писмо от 17.01.2022 година министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията изказва отрицателно становище относно прехвърляне правото на собственост върху имотите на бившата ЖП гара в полза на Община Елена с мотивите, че това би възпрепятствало осъществяването на плановете за възстановяване експлоатацията на железопътната линия гара Горна Оряховица – Елена.

С оглед на гореизложеното, преписката по безвъзмездно прехвърляне собствеността на недвижимите имоти на Община Елена не може да бъде процедирана и същата се счита за прекратена.

От тук нататък Общински съвет Елена следва да прецени дали да отмени своето решение от 2019 г. или, независимо от отрицателния отговор, да го остави в сила, което би позволило в бъдеще да се направи опит за иницииране на нова процедура.

Настоящата информация има за цел да запознае гражданите с хода на процедурата, инициирана от Община Елена за придобиване собствеността върху гореспоменатите имоти, уточняват от Общината./ сн. Община Елена


Ключови думи
жп гара Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати