Сряда, 09 Мар 2022
            
Елена Общество

В Елена почетоха героите от паметните боеве през 1877 г.

  06.12.2021 14:58
В Елена почетоха героите от паметните боеве през 1877 г.

Кметът Дилян Млъзев, представители на общината и граждани се поклониха пред героите, участвали в паметните боеве край града през декември 1877 година. Тогава Елена се явява стратегически ключ към Търново и обсадения Плевен.

Еленският отряд наброява общо 5 000 души с 28 оръдия, докато отрядът на Сюлейман паша възлиза на 25 0000души редовна войска, 5 000 башибозуци и черкези, с 40 оръдия. Независимо от многократно превъзхождащата по численост вражеска войска, руските части проявяват изключителен героизъм. Еленската позиция се държи до край, за да успеят бягащите хора да се оттеглят колкото е възможно на запад от града.

Дадени са много свидни жертви – 1800 воини и 56 офицери, но Еленският отряд, под командването на генерал-майор Домбровски, успява да възпрепятства лесното влизане на Сюлейман паша в Търново в подкрепа на Осман паша.

Заедно с признателността към руснаци, финландци, румънци, днес потомците свеждат чела и пред примера на родолюбивите си съграждани, помагали всячески по време на войната. Сред тях са Стефан Бобчев, Петко Горбанов, Никола Момчилов, д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел, Юрдан Тодоров, Сава Марков, Милан Миланов, Иван Кършовски. Това са хора, които са действали като опълченци, разузнавачи, преводачи, лекари, журналисти. В ден като този не трябва да забравяме и обикновените мъже и жени, не жалили сили и средства да осигуряват продоволствие, да строят пътища и траншеи, каза кметът Млъзев.

Паметникът в западната част на града е построен само 2 години след паметните боеве, в израз на благодарност и почит към саможертвата на воините.

С преклонение и заупокойна панихида бе почетена паметта на героите, отдали живота си и в боевете край Марян.

С поклонението си всяка година на този ден еленчани доказват, че няма забрава за онези, защитавали и отдали живота си за свободата.

 

 


Ключови думи
Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати