Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Търсят се учители да преподават български на украинските деца

  10.03.2022 16:22
Търсят се учители да преподават български на украинските деца

Има база и желание, но се търсят учители – това е положението на този етап с езиковото приобщаване на украинските деца, намерили убежище в Горна Оряховица. Търсят се педагози, които биха поели този ангажимент, както за водене на подготвителен курс, така и впоследствие, когато децата започнат училище, за допълващо образование.

Председателят на комисията по образование към ОбС Иван Момъков организира среща между общински съветници, представители на Общината и директори на общински и държавни училища по темата обучението на украинските деца.

Това, което е ясно на този етап е, че родителите ще заявяват желание детето им да учи, а шефката на РУО ще определя в кое училище ще става това. На украинчетата ще се полагат и допълващи часове за приобщаване или по-точно за изучаване на български език. И там всъщност е проблемът, защото българистите в училищата са много натоварени и няма да могат да поемат още допълнителни часове.

Финансиране иначе има – точно от средствата за приобщаващо образование и вероятно ще се заплаща като цената на един лекторски час. Затова в момента Общината ще направи база данни от преподаватели, които биха се наели. На срещата се дадоха доста предложения  за пенсионирани учители, бесарабски българи, завършили ВТУ и специалисти с руски и български, които биха могли да се включат. Зам. кметът Григор Минков ще обобщи тази информация и ще направи връзка с педагозите.

Уточнено бе, че ще е най-удачно обучението по български език да бъде организирано под шапката на Центъра за подкрепа на личностното развитие, който да наема преподавателите. Самото обучение ще става в базата, предложена от училищата. Ще се сформират евентуално три групи, които да следват модела на нашето образование – начален етап от 1 до 4 клас, 5 – 7 и 8 – 12 клас.

Броят на бежанците в Горна Оряховица е доста плаващ. Някои заминават, нови пристигат. 21 от пристигналата преди ден група са подали искане за бежански статут. Те очакват да получат личен номер и с него вече могат да кандидатстват за училище за децата си. Новите пристигащи вече попълват документи за статут на границата и идват с номер. Така че нещата ще стават още по-бързо. Към този момент има 18 деца, повечето от които са между 12 и 17 години и за тях трябва да се осигури училище. Сред бежанците има две пенсионирани учителки, които говорят български и са готови да помогнат за обучението. Вероятно до дни ще има създадена някаква организация, за да започне подготовката на децата за влизане в българското училище.


Ключови думи
бежанци училище в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати