Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Стражица

В Сушица почетоха саможертвата на старшина Димитър Димитров

  07.03.2022 11:35
В Сушица почетоха саможертвата на старшина Димитър Димитров

57 г. от героичната саможертва на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров отбелязаха на 6 март в родното село на матроса Сушица. Тържественото честване се състоя в къщата-музей.

Слово за живота на Димитров, извървял пътя към подвига, прочете кметът на Сушица Надка Никова. Почитта към паметта на героя изразиха зам.-кметът на Община Стражица Мария Бъчварова, група моряци, служили на кораба и командира му Спартак Джуров, общински съветници, жители и гости на селото.

Пред барелефа венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кметство Сушица, Общинска администрация Стражица, НЧ „Станчо Станчев 1896” с. Сушица, граждани и общественици.

На 4 март 1965 г. старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров по време на учение спасява от гибел бойния кораб и другарите си. Тогава по невнимание матрос прострелва кутия със снаряди, от което възниква опасност от пожар на кораба. Димитров успява да открие димящия сандък и го подава навън, за да бъде хвърлен зад борда. Така спасява 57-членния екипаж и кораба, но, тъй като е свалил противогаза си, са поразени дробовете му. Старшина Димитров умира в болница от белодробен оток./ сн. Община Стражица


Ключови думи
старшина Димитър Димитров Сушица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати