Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

В Сушица стягат фестивал в памет на загиналия старшина Димитър Димитров

  05.07.2020 07:32
В Сушица стягат фестивал в памет на загиналия старшина Димитър Димитров В Сушица пазят паметта за старшина Димитров архив

Община Стражица, Кметството и НЧ „Станчо Станчев 1896” в Сушица канят на Фестивал на българската патриотична песен „За теб, България”. Фестивалът е в памет на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров, който на 4 март 1965 г. по време на учение спасява от гибел бойния кораб и другарите си.
Тогава по невнимание матрос прострелва кутия със снаряди, от което възниква опасност от пожар на кораба. Димитров успява да открие димящия сандък и го подава навън, за да бъде хвърлен зад борда. Така спасява 57-членния екипаж и кораба, но, тъй като е свалил противогаза си, са поразени дробовете му. Старшина Димитров умира в болница от белодробен оток.
Фестивалът е насрочен за 5 септември от 10 ч. Всеки състав, който се включи, ще има до 10 минути време за изява. Репертоарът трябва да е съобразен с тематичния жанр на музикалната проява - допуска се изпълнение на песен за родината, за семейството, за българската природа. Песен, която не е съобразена с тематичния жанр на фестивала, ще бъде прекъсвана, а колективът декласиран.
Разходите за пътни и нощувки са за сметка на участниците. Крайният срок за потвърждаване на участието е 30.07.2020 г. Организаторите са предвидили награден фонд.
За контакти - Надка Никова, Председател НЧ “Ст. Станчев 1896” – 0884 583 171.

 


Ключови думи
Сушица Димитър Димитров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати