Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

В Сушица отбелязаха годишнината от рождението на старшина Димитър Димитров

  14.11.2018 07:49
В Сушица отбелязаха годишнината от рождението на старшина Димитър Димитров

С вълнуващо тържество в село Сушица, отбелязаха 75 години от рождението на старшина първа степен Димитър Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот.
По традиция и тази година честването започна пред паметната плоча в къщата-музей, където е устроена и музейна експозиция. В знак на почит и признателност бяха положени венци и цветя. Да се преклонят пред саможертвата и подвига на матроса, дойдоха полковник Илия Милушев – съветник на Президента на Република България по отбрана и сигурност, г-н Валентин Ламбев – народен представител, контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, Капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията, Капитан I ранг Георги Георгиев – командир на пункт за базиране гр. Варна, бригаден генерал Пламен Богданов, г-н Богомил Христов – съратник на Д. Димитров, О.З. подполковник Пламен Кръстев. Тук бяха и кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателя на Общинският съвет Илиян Маринов, общински съветници, жители на Сушица, гости и представители на различни организации.
В салона на местното народно читалище „Станчо Станчев” самодейци от Стражица и Сушица изнесоха литературно-музикална програма. Тържеството протече под надслов „75 години от рождението на един достоен герой на Сушица”. В негова памет прозвучаха стихове, посветени от наши поети на матроса. Припомнен бе подвигът на моряка, жертвал живота си през далечната 1965 г., за да спаси от гибел другарите си и бойния кораб, на който служи. Вълнуващото тържество бе ръководено от кметът на село Сушица Димитранка Калева, която и тази година е инициатор на събитието. Вечерта в центъра на селото се проведе внушителна заря-проверка, в която взеха участие представителни роти и военен оркестър от Военен университет „Васил Левски” във Велико Търново.
 


Ключови думи
Сушица старшина Димитър Димитров
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати