Сряда, 11 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

ПРОБИВ: За първи път родители позволиха да тестват децата им в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”

  08.02.2022 14:41
ПРОБИВ: За първи път родители позволиха да тестват децата им в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”

Три паралелки и предучилищната група се върнаха в клас в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица след междусрочната ваканция. Присъствено учат децата от 2, 3 и 7 клас и за училището това е събитие, защото родителите на около 30 деца за първи път позволиха да им се направи тест за ковид.

След като на 8 декември бе въведено изискването да се тестват учениците в населени места с над 250 заразени на 100 000 население, общността в Гарата и Калтинец, откъдето идват децата в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, категорично отказаха тестове. Въпреки всичките разговори и увещания, нито един родител не даде съгласие в продължение на два месеца. През това време учениците се връщаха в клас само в малките промеждутъци от време, когато Горнооряховска община падна под 250 заразени на 100 000.

В началото на февруари обаче бе направен пробив. Със съдействието на зам. кмета Григор Минков училищното ръководство успя да убеди около 30 семейства на деца от втори, трети и седми клас да ги пуснат на училище с тест. И това се случи в първия ден след ваканцията – 7 февруари. Правим опити да върнем в училище и 1 клас и се надяваме до началото на следващата седмица да успеем. Продължаваме да работим и с останалите, като особено сме настоятелни за 4 клас, за да бъдат поне децата от начален етап на училище. Много е трудно обаче, срещаме невероятен отпор, обяснява директорът на училището Авелин Драганчев.

Три пъти са организирани големи родителски срещи, на които е демонстрирано как се взема тестът. Проведени са безброй разговори с родители и най-вече с хората, на които им се чува гласът в общността. В този патриархален свят най-тежи думата на възрастните хора. Точно те обаче са категорично против да се тестват децата. Докато се преборим и да пречупим този отпор поне в част от хората, беше много трудно. И съм много благодарен, че зам. кметът Григор Минков толкова силно се ангажира с тази кауза, казва още Драганчев.

Когато заех този пост, посетих всички училища и няма да забравя разговорите ми с децата в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Когато ги попитах какви искат да станат, децата занаизреждаха: шофьор, пожарникар, полицайка. Те искат да бъдат част от тази държава и тогава аз им казах, че това ще бъде възможно, ако учат. Затова се чувствам лично ангажиран да им помогна да се върнат в училище. Трябва да се преборим с предубежденията на възрастните, но с повече усилия, ще се получи, коментира и Григор Минков.


Ключови думи
ОУ "Св. Паисий Хилендарски" Авелин Драганчев Григор Минков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати