Сряда, 18 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Млади, местни и амбициозни искат да върнат „Локомотив” в професионалния футбол

  03.02.2022 14:35
Млади, местни и амбициозни искат да върнат „Локомотив” в професионалния футбол

Рано или късно „Локомотив” ще се върне в професионалния футбол, където му е мястото. Колко време ще отнеме, не знам, но сега е важното ние да си свършим работата на терена и да направим отбор, който може да е успешен и в по-горна група. Това ще стане съвсем скоро, защото в клуба се работи добре и има развитие, казва новият старши треньор на „Локомотив” Светлин Иванов две седмици преди да се поднови първенството на Северозападна трета лига.

Един от най-младите наставници води един от най-младите отбори в българските първенства. Само преди дни Светлин Иванов навърши 32 години, а средната възраст на отбора му е 21,5 години. В групата на „Локо” в момента се подготвят 30 футболисти. Най-младият – Кристиян Дечев, ще направи 17 години едва в края на годината. Емил Копаранов, който е на 38 и Красимир Гавазов - на 34, са ветераните в групата. Масово момчетата са на по 18-19 години. 19 от футболистите са от Горна Оряховица, като 10 от тях са юноши. Останалите са от региона – Велико Търново, Павликени и Габрово.

Няма как да направим отбор само от горнооряховчани, който да е конкурентоспособен в професионалните групи. Но залагаме на млади играчи от региона, които имат потенциал. Искаме да направим отбор не за една година, а с бъдеще. Да съберем момчета, които ще спечелят промоция в професионалния футбол и ще могат да играят на ниво и сред професионалистите, заявява треньорският щаб, в който влизат още 27-годишният Цветан Петров, отговарящ за физическата подготовка и 50-годишният треньор на вратарите Даниел Захариев, който се явява и доайенът в „Локо”.

Млади, местни и амбициозни – такива се търсят в „Локомотив”, като това се отнася и за треньорите, и за играчите.

Светлин Иванов е от Габрово и дебютира като играещ треньор на „Янтра” (Гб) на 27 години, когато отборът е във „В” група. Заедно с това води и юношите старша на клуба, с които печели участие в елитната U19. След това решава да се занимава с деца и поема най-малките в другия габровски клуб „Янтра 2013”, където работи и в момента.

Миналата година е поканен в „Локомотив” (Дряново) и води отбора през пролетта на предишния сезон и през есента на сегашния в Северозападна трета лига.

Тази зима получава покана от „Локомотив” (Горна Оряховица) и казва веднага „Да”, въпреки че имал срок да си помисли. Не се колебал, защото познава много добре горнооряховския „Локомотив” покрай срещите на мъжете и детската школа и смята, че тук има няколко основни и задължителни елемента за развитие.

Организацията на отбора е добра, има високи цели и страхотна публика. Това са нещата, които правят „Локомотив” (ГО) добро място за развитие. Благодаря на Дряново, които ми дадоха възможност за старт, но за мен тук е голяма крачка напред, казва Светлин Иванов.

Заедно с него идват няколко млади момчета – защитникът Андрей Петров, роден 2003, юноша на „Септември” (Сф) и „Литекс”, вратарят Иван Петров, играл за отборите на Дряново и Трявна, Денислав Никилов, юноша на „Янтра” (Гб) и Делян Дончев, също от „Янтра” (Гб). И тримата са родени през 2000 г.

Подмладяването е първата стъпка на новия треньорски щаб. Това са момчета с качества и амбиции, които ще играят не само за името на „Локомотив”, но и за своето име. Физическата им подготовка е поверена на Цветан Петров, а Светлин Иванов се надява да напреднат достатъчно и тактически до началото на първенството. Ще опитаме да играем по-офанзивен футбол и да покажем бързо какви са целите ни – връщане при професионалистите. Дали ще стане сега не знам, защото има и други условия освен игровите. Искам обаче да имаме отбор, който е готов за това, коментира Иванов. Искам също добър колектив и разбирателство както между играчите, така и между треньорите и ръководството, добавя треньорът.

Успяхме да подсилим отбора  с няколко опитни играчи, които имат мачове и при професионалистите и също са много млади – Кристиян Райчев (22 г.) от „Лудогорец 2”, Мартин Минчев (22 г.) от „Нефтохимик”, Стефан Неделчев (25 г.) от „Литекс” и Йордан Статев (20 г.), който е местен, но минал през школата на „Лудогорец” и „Славия”. Надявам се да постигнем добра сплав, като целта на всички ще е да покажат най-доброто от себе си. В края на краищата те работят и за собствената си кариера, обобщава Иванов.

Светлин Иванов е доволен от хода на подготовката досега. Тактически се получават нещата, направихме добри проверки. Подчертавам, че не търсим резултати в контролите, а търсим игровия облик на отбора, казва Иванов. Неслучайно клубът е заложил на по две контроли в два последователни дни всяка седмица. Така беше миналия уикенд срещу „Берое 2” и „Локомотив” (Дряново). Така ще е и тази събота и неделя, когато „железничарите” ще играят с „Лудогерц 2” и „Черноломец” (Попово).

В двата мача се пускат почти напълно различни отбори. Така повече шанс за игра имат момчетата от Школата. Целта е да се избистри основната група за мачовете в първенството, което се подновява на 19 февруари.

Физическата подготовка на отбора видимо се подобрява. Момчетата се стараят, а са и млади и ентусиазирани, така че се получава. Убеден съм, че ще са в много добра кондиция за първенството, смята пом. треньорът Цветан Петров. 27-годишният кондиционен специалист е родом от Лясковец. Юноша е на „Литекс”, а е минал през школите на „Етър” и „Сливен”. Мъжки футбол е играл в „Етър” и „Калиакра” Каварна. Занимава се с фитнес и кондиционни тренировки, а от 2 години работи и в ДЮШ на „Локомотив”, където водеше набор 2010 г. Благодарен съм за шанса, който ми даде ръководството на клуба и ще направя всичко да докажа, че си е струвало, казва Цветан Петров.

Приятно изненадан съм как вървят нещата. Получава се много добър колектив. Имам най-добър поглед върху вратарите и съм много доволен, казва Даниел Захариев. Досега той работеше с вратарите от ДЮШ, но от началото на това първенство бе привлечен и в щаба на мъжкия отбор. В момента работи с трима вратари при мъжете, от които двама са юноши на Школата. Продължава да се занимава и с вратарите на всички формации в ДЮШ.

Отдадени и доста талантливи. Трябва да работят, да работят много, за да направят свое име. Това казва за съотборниците си капитанът Красимир Гавазов – един от най-опитните с екипа на „Локо”.
Красимир е израснал в Школата на „Локомотив” и е преминал през всички детски и юношески формации, за да заиграе и в мъжкия отбор на 21 г., когато „Локо” е във „В” група. След това играе за „Етър”, „Ботев” (Криводол), „Ботев” (Враца). В аматьорския футбол е играл за Самоводене и Павликени. И това до момента, в който се обединихме покрай идеята за развиването на младите футболисти в Горна Оряховица, разказва самият Гавазов. 
В момента имаме перфектна атмосфера в отбора. Има настроение и се работи на професионално ниво, нищо, че сме в Трета лига. Надявам се, че младите ще се развият и ще направят така че „Локомотив” да върви напред, а техните кариери също да тръгнат нагоре. Убеден съм, че ни чака силна пролет. Разчитам на подкрепата на феновете, защото те са нашето голямо оръжие. С тяхна помощ един добър отбор е способен на чудеса, обобщава Красимир Гавазов.

След срещите с „Лудогорец 2” и „Черноломец” тази събота и неделя предстоят и последните две контроли със „Спартак” (Плевен) на 9 февруари и „Янтра” (Полски Тръмбеш) на 12 февруари. И двата отбора са преки съперници за челните места в Северозападна трета лига. Мачовете ще се играят по всяка вероятност в Горна Оряховица.

Първенството в групата се подновява на 19 февруари, като „Локомотив” ще е домакин на последния в групата „Ювентус” (Малчика).


Ключови думи
Локомотив футбол Светлин Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати